Островите на Гърция са особен "проблем" за всеки пътешественик. Те са прекрасни, но и твърде много, за да може да изберете правилния през следващата си почивка. И това е истина - броят им е 6000. Може да направите състезание и да се опитате да посетите всички и един живот няма да ви стигне. Повечето правила за избор са индивидуални, но мнозина спазват една и съща традиция за по-качествена почивка, пише The New York Times.

Елиминират се острови, които разполагат с летище - гаранция за по-малко туристи и по-шумни гости. Обърнете внимание на популацията на острова - не искате да попаднете на остров без никакви заведения.

След това се фокусирайте върху достъп с ферибот, количеството плажове, добри ресторанти, хубави хотели и богата история. Необходим е само още един фактор - митичната пещера на Циклопите! Този елемент премахва 5999 острова и оставя само един избор - Серифос.

Островът се намира в Западните Циклади и за мнозина прилича по-скоро на мъртва точка, отколкото на туристическа дестинация. Разположен е между Сирос, Парос и Милос. Тези три острова са известни, докато Серифос е като прокуден и често се подминава. Площта на този самотник е близо 46.4 квадратни километра.

Цифрите не са впечатляващи, но броят на плажовете е достатъчен, за да прекарате повече от два месеца в опознаване. Серифос разполага със 70 плажа, като е възможно на много от тях да бъдете сами.

Снимка: iStock by GettyImages

Островът има своите специфики. Не може да шофирате навсякъде. Тази информация става ясна, когато се опитате да наемете кола. На гишето се обяснява много внимателно, че в една точка няма пътища, в друга е забранено, защото там се намира митичния трон на Циклопите. Правилата са малко странни, но това не е толкова голям проблем за вело туристите.

Снимка: iStock by GettyImages

Така наречената столица на Серифос - Хора, може да заблуди мнозина със своята визия. Малката група квадратни варосани къщички са позиционирани на върха на планина и гледат към морето. Кафенетата са винаги залети от слънчевите лъчи, докато местните пекарни носят приятен и свеж аромат по улиците.

Там става ясно, че нито един автомобил не може да бъде паркиран - инфраструктурата никога не е мислена за автомобили. Тесните пътища са предизвикателство дори за търговците с колички, които също не са много. 

Забележителностите на Хора са достатъчно, за да прекарате цял ден и да посетите 2-3 малки църкви, да изберете правилния ресторант за вечеря и да опитате някои от традиционните алкохолни напитки.

Снимка: iStock by GettyImages

Преди да тръгнете на плаж, задължително обърнете внимание на посоката на вятъра, повечето местни ще споделят тази тайна, ако бъдете учтиви с тях. Ако вятърът идва от север, южните плажове са правилната посока. Това е основното правило за оцеляване.

Островът е особено див и оформян цяло хилядолетие от волята на ветровете. Първите хотели се построяват преди 30 години. Местните се изхранват предимно със земеделие и дори не са мислили, че могат да привлекат туристи. Странно решение, след като повечето плажове са сравнително плитки, водата е топла, а пясъкът е бял и фин.

Снимка: iStock by GettyImages

Навсякъде има поставени борови дръвчета, които хвърлят достатъчно сянка, чадърите са сламени, но не навсякъде има поставени шезлонги. Някои плажове имат открити таверни с прилично обедно меню.

Въпреки традицията и желанието да останете на едно място, островът няма да го позволи. Ветровете сменят посоката, а с това винаги има още един плаж, който да бъде посетен и преоткрит. Серифос разполага с пристанище за фериботи и достатъчно морски вълци, които с удоволствие разхождат туристи. Любима дестинация е напълно необитаемият остров Полайгос.

Там може да си правите компания само с дивите кози, които са оставени да виреят свободно и щастливо. Следващата дестинация обикновено е "Синята вода" - туристическата атракция на Кимолос.

Снимка: iStock by GettyImages

Минералите от скалите падат във водата и създават шокиращ цветен ефект на сапфир. След гмуркане, повечето капитани избират някоя по-популярна гурме таверна, която предлага прясна риба. Това е забавлението за един ден, като повечето лодки могат да плават и малко по-далече. Важно е да се запознаете с маршрута или да обясните колко време искате да плавате.

Снимка: iStock by GettyImages

Въпреки огромният потенциал, местните жители не искат да бъдат Миконос, те предпочитат да са нещо диво, без никаква инфраструктура, готови са да приемат гости, но не и да превърнат целия остров в светлинно шоу с достатъчно пияни посетители, които да създадат един познат туристически ад.

Това е остров, който има своя характер и смята да остане такъв. Онези, които търсят почивка и красота, няма да имат нужда от нещо повече. Освен местните, често може да откриете и чужденци, които са попаднали случайно и са имали възможност да си купят къща. Климатът е перфектен за летни приключения, но тъй като Серифос не е традиционен курорт, продължава да предлага уединение и спокойствие на своите гости.