Пътуването е непрекъсната среща с непознатото. Или поне допреди няколко години беше.

Сега обикновено сме видели и проучили всичко за мястото, на което отиваме. Тръгваме за Париж и вече имаме в главата си куп очаквания и предразсъдъци. Заминаваме на море в Гърция и очакваме почти всичко да бъде такова, каквото е било миналата година.

А когато пристигнем, сме разочаровани или просто... апатични. Вълнението, приятната изненада и онова гъделичкане под лъжичката, когато пътуваме, сякаш са напът да изчезнат.

Има много начини, по които да се справите с това и един от тях идва от философията на дзен будизма.

Снимка: iStock by Getty Images

Шошин - да имаш ум на начинаещ

В дзен будизма съществува концепцията за "шошин", което означава "ум на начинаещ". Да имате ум на начинаещ означава да се освободите от всички предварителни мнения и да подходите с отворено съзнание към това, което ви се случва. Човекът с ум на начинаещ не реагира автоматично, а живее в пълна осъзнатост, тук и сега, като същевременно изпитва уважение към собственото си невежество. Понятието се използва и в някои японски бойни изкуства. 

Колкото повече места сте видели, толкова по-склонни сте да си мислите: "Това вече го знам! Знам ги какви са гърците/французите/италианците!". Но според дзен, колкото повече знаете, толкова по-внимателно трябва да слушате, за да не пропуснете да забележите точно онези 1 или 2%, които не са ви известни.

Снимка: iStock by Getty Images

Как да приложите шошин по време на следващата си почивка

Всичко това звучи добре, но и някак абстрактно. Да, осъзнавате, че имате определени очаквания за почивката си в Турция, но отидете ли там, цялата ви осъзнатост се изпарява и отново потъвате в познатото си "всичкознаене".

Първото нещо, което можете да направите, е да приемете, че не знаете нищо. Трудно ви е? Тогава си представете, че сте пълен идиот. 

Един лесен трик да се справите с това е като говорите с местните. И по-точно, като им задавате въпроси, чиито отговори вече знаете. Сами ще се учудите колко неочаквани отговори ще получите. Така или иначе твърде малко неща на света имат еднозначен отговор.

Друга фраза, която ще ви помогне да останете с отворено съзнание, е "Разкажете ми повече". Дори когато мислите, че сте чули всичко, което има да се каже по темата, тази подкана ще ви помогне да видите света през гледната точка на човека срещу себе си. "Разкажете ми повече за Санторини!", "Разкажете ми повече как приготвяте този вкусен десерт!", "Разкажете ми повече защо имате сиеста по обяд!" - темата няма значение, този въпрос работи за всичко.