Когато достигнат до определено ниво, скиорите започват да търсят предизвикателства - нещо, което да направо карането на ски вълнуващо и непознато занимание.

Едни се обръщат към извънпистовото каране, други опитват курортите в различни страни. Ако имате нужда от наистина сериозно предизвикателство, погледнете нагоре, към разредения въздух на най-високоразположената ски писта в света.

Надморската височина на ски пистата в Снежната планина на нефритения дракон е 4500 м, а самата планина е висока 5596 м (за сравнение, най-високият ски курорт в Европа е швейцарския Цермат с най-висока част на 3899 м). Курортът е известен предимно с надморската си височина и не блести с кой знае какви други качества. Дължината на пистата е едва 1 км.

Макар сняг да не липсва целогодишно, най-добри условия за ски и сноуборд има от ноември до април.

Вижте снимки на Снежната планина на нефритения дракон в галерия >>>

Ски зоната на Снежната планина на нефритения дракон е с писта дълга едва 1 км, но по надморска височина е ненадмината

Снимка: iStock by Getty Images

Макар да има малка ски зона, планината е известна сред китайските и чуждестранните туристи предимно с други свои части, а от местния народ Наси е считана за дом на боговете.

В планината има две панорамни площадки за туристи, разположени съответно на 4506 м и 4680 м. До по-ниската е изграден кабинков лифт, дотам стигат и скиорите. Пеша може да се продължи до втората площадка на 4680 м височина.

Заради голямата надморска височина много от туристите, които идват заради гледките, се оказват неподготвени и си носят бутилиран кислород в метални шишета.

За тези, които планират да спортуват на такава надморска височина, се препоръчва кратка аклиматизация. 

Лифт към Снежната планина на нефритения дракон

Снимка: iStock by Getty Images

Гледка към зъберите на Снежната планина на нефритения дракон

Снимка: iStock by Getty Images

Любопитно: Най-високият връх на Снежната планина на нефритения дракон е изкачван само веднъж от американска експедиция през 1987 г. Преди това през 1938 г. това се опитва да направи австралийската алпинистка Мери Байлс. Заради лошо време тя не успява да стигне до върха. Разочарована от провала си, тя става последовател на будистката философия.

Снежната планина на нефритения дракон формира едната страна на популярното Ждрело на скачащия тигър, в което горното течение на река Яндзъ се стича драматично надолу към долината. Тук е изграден пешеходен маршрут за преходи.

Ждрелото на скачащия тигър - от едната страна на горното течение на река Яндзъ се издига Снежната планина на нефритения дракон

Снимка: iStock by Getty Images