Планинските хижи имат за цел да предоставят храна и подслон на алпинисти, катерачи и туристи. Но хижа "Солвей" може да се използва само в случай на спешност. В нея могат да се настанят 10 души.

На около две трети от планината, на 743 м над хижа Hörnli и на 475 м под върха, много алпинисти на Матерхорн са отдъхвали на малкия перваз пред хижата, любувайки се на невероятната гледка към всички върхове на Монте Роза.

Хижата е построена през август 1915 г. Целият строителен материал е бил донесен до хижата на 3260 метра с помощта на животни. Оттам с малка временна въжена линия материалът е бил транспортиран до строителната площадка на 4000 метра. Хижата е издигната само за пет дни. През 1966 г. е преустроена, а през 1976 г. е инсталиран телефон за спешни случаи.

Снимка: amusingplanet.com

Хижата носи името на белгиеца Ернест Солвей (1838-1922 г.), който дарява средства за изграждането на известната хижа на хребета Хьорнли на Матерхорн в знак на благодарност за незабравимите часове, прекарани в планината, и от осъзнаването, че понякога внезапните гръмотевични бури водят до трагедии.

Снимка: amusingplanet.com

Преди да започне алпийската си кариера след пенсионирането си, Ернест Солвей е изобретател, филантроп и бизнесмен, който изобретява промишлен процес за производство на натриев карбонат.

Снимка: amusingplanet.com