След период на реновиране тракийската царска гробница в археологически резерват "Сборяново", близо до село Свещари, отвори врати за посетители за сезон 2022 година в изцяло нов вид.

Свещарската гробница е уникален паметник на тракийската гробнична архитектура и привлича над 50 000 посетители всяка година.

Кратка история на гробницата

Тя е построена през 3-ти век пр.Хр., в нея вероятно е погребан гетският владетел Дромихет. Най-забележителните украси в гробницата се намират в гробната камера - 10 женски фигури (кариатиди), чиито хитони са оформени като обърната палмета.

Гробницата е открита през 1982 г. при разкопки до селото. Заради своята уникална архитектура и украса три години по-късно обектът е включен в списъка на ЮНЕСКО.

Какво ново ще видите в Свещарската гробница

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

В обновеното експозиционно пространство туристите ще открият информация и данни за гетските племена, живели по тези земи преди повече от две хилядолетия, за столицата на Гетското царство и един от великите гетски владетели - Дромихет.

Посетителите ще опознаят намерени в гробницата дарове и предмети. По-голяма част от тези движими културни ценности се представят за първи път след своята рестварация в постоянната експозиция към обекта.

Царската гробница вече е и с ново осветление, като дошлите да я разгледат ще се потопят в светлини и сенки, ще следват с вълнение увлекателния разказ на екскурзоводите за отминала слава, величие и път към обезсмъртяване.

Анимационен филм, представен в обновената експозиционна зала на Приемния център, ще направи миналото на гетите по-близко и разбираемо за най-младата публика - децата.

Как и кога да я посетите

Комплексът "Тракийски гробници" в Археологически резерват "Сборяново", част от които е и Свещарската гробница, работи с туристи от 8 юни 2022 г. Работното му време е от 9 до 16:30 часа, почивни дни са понеделник и вторник.

За информация: 084735 279 и 088 900 7183.