Преди седмица астрономическата пролет официално застъпи дежурство от зимата и с оптимистичната прогноза за топли дни и много слънце разчисти пътища и пътеки за пролетни пътешествия из страната.

В сезона на цъфналите поляни и дървета, буйните водопади и горите, в които отеква "Ку-куу!", сме ви подготвили богат списък с идеи за посоки за пътуване в България.

Можете да си организирате кратка разходка за няколко часа с кошница за пикник, хамаци и федербал в раницата, а можете и да откриете сезона на дългите уикенди, прекарани далеч от града.

 

 

Родопите

Гледка към възвишенията край село Орехово, Родопите

Снимка: iStock by Getty Images
 

Наричат Родопите "планина с душа" и "планината на Орфей". Сред меките гънки на възвишенията ѝ и вековните ѝ села наистина се крие нещо специално, което всеки усеща по свой собствен начин. Когато се пробуди през пролетта, планината се оцветява като черга - тъмнозеленото на вечнозелените гори е фон за свежозеленото на младите листенца на дърветата и бялото на бухналите цъфнали овошки.

Изберете си някоя селска къща за гости и се оставете в ръцете на родопското гостоприемство, когато в хладните пролетни вечери хапвате родопски специалитети, гледате огъня в камината и се чувствате точно на място.

Няколко идеи: Смолян, Гела, Широка лъка, язовир Голям Беглик, Ивайловград и вила Армира, Каменната сватба, Каменните гъби край село Бели пласт, пещера Утробата

Водопади 

Каньонът на водопадите край Смолян, Родопите

Снимка: iStock by Getty Images

През пролетта водопадите са най-пълноводни и най-зрелищни. Водите им се спускат буйно, захранени от топенето на снеговете и честите валежи, а около тях всичко е потънало в свежа зеленина.

Разходката до водопад през пролетта може да е кална, затова се пригответе с непромокаеми обувки и се заредете с добро настроение.

Няколко идеи: Крушунски, Костенски, Сопотски, Хотнишки, Боянски, Докузак, Райското пръскало, Видимско пръскало, Каньон на водопадите, Водопад на сътворението и други.

Язовири

Сопотски язовир край Троян

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Независимо дали харесвате язовирите заради възможностите за риболов, плаването с лодки и каяци или просто заради спокойно прекараното време сред природата, през пролетта е един от най-подходящите периоди да прекарате там ден или два. Настървените комари и кърлежите още не са излезли, а слънчевите следобеди са още по-приятни край вода.

Няколко идеи: Широка поляна, Искър, Батак, Голям Беглик, Сопотски язовир, Копринка, Жребчево и много други.

Селото на щъркелите

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Щъркелите вече се завърнаха в България, така че можете да отидете на сепциална среща с тях. Недалеч от Пловдив и съвсем близо до река Марица, село Белозем от години привлича десетки двойки щъркели. Гнездата в селото са поне 45, като най-много са върху покрива на училището.

Всяка пролет в Белозем се провежда и фестивал, посветен на щъркела, а самото село е обявено през 2005 г. за Европейско село на белия щъркел.

С влак в Искърското дефиле

Паметник "Дядо Йоцо гледа" в Искърското дефиле

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Пътешествията с влак са за почитателите на бавното пътуване и дългото зяпане през прозореца. Когато Искърското дефиле започне да се разлиства, вземете си билет за влака, изберете си една спирка и се насладете на лъкатушещата сред зеленина и цъфнали овошки река. От много от гарите и спирките в дефилето тръгват екопътеки и маршрути за преходи до интересни места в района.

Няколко идеи: Гара Бов, Вазовата пътека, скалите на Лакатник, Ритлите, манастир Седемте престола, паметник "Дядо Йоцо гледа", Своге и други.

Последни ски

Снимка: iStock by Getty Images

Първите дни на април ще са последните подходящи за спускане по пистите тази година. Ако зимата не ви е стигнала, имате още време - късният сняг създаде добри условия за удължаване на сезона.

Няколко идеи: От Банско обявиха, че сезонът ще продължи до средата на април, Пампорово - до 10 април, в Боровец също все още не са обявили край на сезона.

Семейно пътешествие с кола

Снимка: iStock by Getty Images

Пролетта е пълна с възможности за организиране на семейно пътуване с кола из страната. Можете да използвате априлската ваканция на учениците, почивните дни около Великден или майските празници, както и всеки свободен уикенд. Когато в края на март започне да се стъмва по-късно, можете дори да си спретнете бързо бягство сред природата след работа - вечеря на някоя поляна или зареждаща разходка в гората преди сън.