Трудно е да мислите за Италия и в главата ви да не изплуват всевъзможни романтични сцени. Цялата страна сякаш е създадена "за целувки и любов", а какво остава за нейната столица!

Всеки вижда романтиката по различен начин - за едни тя е дълги разходки по калдъръмени улички, за други - разглеждане, ръка за ръка, на безкрайните галерии и музеи, за трети - вечеря на свещи в кулинарния квартал Траставере.

Но едва ли има сърце, което да не се разтопи при гледката от върха на Авентинския хълм. Там алея под десетките дървета на Портокаловата градина ще ви изведе до едно от римските белведере с невероятна гледка към Вечния град. Идеална е както за пикник под сянката на дърветата, така и за романтична пауза по залез, за да се насладите на Рим, облян в меката светлина на скриващото се слънце.

Вижте снимки на Портокаловата градина в Рим >>>

Кратка история на Портокаловата градина

Гледка от терасата на Портокаловата градина по залез

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Портокаловата градина е специално създадена, за да могат римляните и гостите на града да се наслаждават на панорамата от Авентинския хълм.

Построена е през 1932 г. На входа ѝ има чешма с каменна маска от 1593 г.

Преди да се превърне в обществен парк, градината е била част от намиращия се тук доминикански манастир.

Чешмата на входа на Портокаловата градина в Рим

Снимка: iStock by Getty Images

Официалното име на градината е Парко Савело, но в Рим всички я знаят просто като Портокаловата градина. Нарича се така заради десетките портокалови дръвчета, засадени в нея. 

Кога да отидете

Сезонът не е от особено значение, защото короните на вечнозелените дървета целогодишно запазват силуетите си. Мястото е сравнително спокойно сутрин, така че това е вашето време, ако искате повече усамотение. Наближи ли залезът обаче, градините пламват в огненочервено и портокаловооранжево, сякаш да илюстрират името си.

Какво друго да видите в района

Малко по-нагоре по хълма след градините се намира една "тайна" забележителност в Рим, която от доста години вече не е точно тайна.

Авентинската ключалка е... ами ключалка на заключената порта на манастира на Ордена на малтийските рицари. Туристите се извиват на дълга опашка, за да надзърнат през нея и да видят прочутата гледка към зеления двор на манастира, а в далечината, обрамчен от зеленината, се вижда куполът на базиликата Свети Петър във Ватикана. 

Прочутата гледка през Авентинската ключалка

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Опашката от желаещи да надзърнат през авентинската ключалка

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Няма как да сбъркате мястото - оглеждайте се за опашка пред видимо затворена врата.