За бизнеса и за пътешествениците е чудесна новина, че пътуванията се върнаха към нормалното си състояние преди пандемията. Свръхтуризмът обаче оказва тежко въздействие върху много популярни дестинации и някои места са принудени да прилагат мерки за контрол на броя на туристите.

На Бали вече са в сила множество забрани за туристическа дейност, Венеция въведе туристически данък, на Акропола скоро ще бъдат въведени ограничения за броя на посетителите, а жителите на малко градче в Австрия протестират срещу прекомерния брой посетители.

И вече не Единбургският замък е най-пренаселената туристическа атракция в Обединеното кралство, а Бат.

Къде по света обаче е най-драматично? След проучване MoneyTransfers.com състави списък на най-пренаселените дестинации в света и на първо място се класира Пукет в Тайланд.

Снимка: iStock by Getty Images

Не е изненадващо, че Пукет е толкова популярен - той е най-големият тайландски остров и разполага с около 90 км брегова линия. На него се намират и два от най-добрите плажа в света - Ката и Карон, и е популярен сред гмуркачите, но също така има множество оживени пазари и невероятни морски дарове.

Всичко това звучи приказно и привлича още и още туристи. На острова обаче на всеки местен жител се падат около 118 туристи. Но Пукет не е единствената пренаселена дестинация в Тайланд. На второ и трето място в списъка се нареждат Патая и Краби - още две суперпопулярни тайландски дестинации за почивка.

В списъка на топ 10 попадат и една турска и една египетска дестинации - Мугла и Хургада, както и две гръцки  - Ираклион и Родос.

Ето и топ 10 на най-пренаселените туристически дестинации в света според MoneyTranfer.com -  Пукет, Патая, Краби, Мугла(Турция), Хургада(Египет), Макао(Китай), Ираклион(Гърция), Венеция, Родос, Маями.