Макар да няма пълно единодушие по въпроса, повечето експерти смятат, че рискът от заразяване с КОВИД-19 или други болести при пътуване в самолет с равнително малък заради системите за филтриране на въздуха.

Друг е въпросът обаче какво се случва, докато стигнете до самолета.

Заради усложнените процедури за проверки на сертификати, формуляри и физическо състояние на летищата често се образуват големи опашки, а струпването на хора е неизбежно.

Ето къде се събират най-много микроби и вируси според няколко проучвания от последните години. 

Облегалките на столовете

"Сред местата на летището, които често се докосват, но рядко се почистват, са облегалките на местата за сядане в терминалите за заминаващи. Те могат да са места, където микробите се разпространяват бързо," казва професор Кели Рейнолдс от Университета в Аризона пред "Хъфингтън пост".

Парапетите

Парапетите също се почистват рядко, а се докосват от хиляди ръце всеки ден. Тук съветът на специалистите не е да не се държите, а по-скоро да се отправите към най-близката тоалетна и да се измиете добре със сапун след като приключите с преминаването през подобен тип места на летището.

Кутиите за проверка на ръчен багаж

Кутиите, в които слагате ръчния си багаж, заедно с всички компютри, часовници и метални предмети за проверка през скенер, са сред най-мръсните места на летището според едно проучване от 2018 г., фокусирано специално върху разпространението на респираторни вируси. Според данните около 50% от тези кутии са носители на вируси.

Гишето за проверка на паспорти

В същото проучване висок резултат за разпространители на респираторни вируси получават и гишетата за паспортен контрол от страната на пътниците.

Екраните за регистрация за полет

На много летища има екрани, на които можете да се регистрирате за полета си, без да се налага да използвате услугите на служител. Този тип регистрация (чек-ин) е особено полезна за тези, които пътуват само с ръчен багаж, защото им спестява реденето на опашка и срещата с хората на нея. Оказва се обаче, че точно тези екрани са най-мръсното място на летището, според проучване, направено на три американски летища по поръчка на тексаски застрахователен брокер Insurance Quotes. Там са открити над 1400 пъти повече бактерии, отколкото на тоалетната чиния в дома ви.

Дръжките на чешмите

В топ три на гореспоменатото проучване на бактериите влизат и дръжките на чешмите. Като се има предвид, че човек трябва да хване дръжките преди да си измие ръцете, в това няма нищо учудващо. Летищата, на които са инсталирани системи за пускане на водата без докосване на дръжки (например с педали и със сензор за движение) определено ви правят услуга.