Какво си представяте, когато чуете Трансилвания?

Колкото и да се опитвате да не мислите в клишета, Граф Дракула винаги е пръв. Ако вече сте пътували из Трансилвания, след това може да се сетите за цветните къщички по селата, за невероятните планински и хълмисти пейзажи, за укрепените църкви и за някои от най-красивите румънски градове като Сибиу и Брашов.

Ако пък все още не познавате лично тази Трансилвания, запознайте се с някои от най-добрите причини да планирате пътуване до там.

Как пътуваме до Румъния в момента: Към началото на август 2021 г. Румъния е единствената страна, до която пътуваме свободно и в двете посоки - не се изискват тестове или сертификат за ваксинация за преминаване на границата.

Знаете ли, че... Името Трансилвания е вековно и означава "trans silva" - "отвъд горите".

Природа, природа, природа

Снимка: iStock by Getty Images

В Трансилвания все още има недокоснати от човешка ръка гледки - пасища и хълмове, които никога не са обработвани и са място със запазена природа. Самият принц Чарлз има две къщи в Трансилвания и често ги посещава заедно с екип от биолози.

В горите на Трансилвания живеят над 6500 кафяви мечки - близо половината от цялата популация на този вид в Европа.

Трансфъгърашкото шосе

Снимка: iStock by Getty Images

Трансфъгърашкото шосе е един от най-прочутите планински пътища в света. Завоите се редуват обратен ляв - обратен десен - обратен ляв - обратен десен, а гледките от възвишенията са спиращи дъха. Много румънци и чужденци изминават шосето заради самото него, а не заради някаква крайна цел по него.

Брашов

Снимка: iStock by Getty Images

Историческият център на Брашов е цветен миш-маш от барокови, ренесансови и готически сгради, тесни сокаци, калдъръмени задни улички и очарователни кафенета с маси на тротоарите. Околните възвишения са достъпни по пътеки и с лифт, а гледката отвисоко към сгушения в краката ви Брашов е невероятна.

Микс от култури

Снимка: iStock by Getty Images

В Трансилвания освен румънци живеят унгарци, германци, като всички запазват своя език, начин на живот и култура. Когато започнете да се движите из Трансилвания, веднага ще го забележите. Сменя се архитектурата, сякаш и хората са други. На една улица можете да видите православна, лутеранска и унитарианска църква една до друга, а табелите по улиците са на два езика във всяко населено място, където поне 20% от населението не е румънско.

Сибиу

Снимка: iStock by Getty Images

Сибиу е единствения град в Румъния, който е бил Европейска столица на културата досега. Лятно време площадите и местата му за култура са с препълнени афиши, но дори и да не ви се гледа театър, имате стар град, из който да се разхождате, средновековни стени и кули, до които да се изкачвате.

Една от основните атракции в града е железният Мост на лъжите - място, което благодарение на грешка в превода се е превърнало в символичен лакмус за истинността на любовните обещания на влюбените.

Укрепените църкви

Снимка: iStock by Getty Images

Макар днес да е мирно и тихо място, Трансилвания е видяла много битки в историята си (областта става част от съвременна Румъния едва след Втората световна война). Затова и тук се е появил един особен хибрид - църкви, наподобяващи крепости. Един от най-ярките примери е лутеранската църква в Биертан - за да я посетите, трябва да минете по мост над ров, а от двете ви страни има оръдия и дупки, през които отбраняващите се местни са изливали вряла вода върху враговете си.

Селото се гордее, че има само един развод за 300 години. Това се дължи на факта, че всички двойки с проблеми в брака, са били изпращани да изгладят отношенията си в укрепената църква. Те прекарвали там шест седмици изолирани в малка килия само с едно легло, възглавница, маса, лъжица и вилица (но не и нож!).

Сигишоара

Снимка: iStock by Getty Images

Сигишоара е градът, който е най-дълбоко свързан с Дракула - или Влад Цепеш, както е истинското име на историческата личност, вдъхновила Брам Стокър за образа на граф Дракула. Влад Цепеш е роден в Сигишоара през 15-и век, но освен една метална табелка и няколко магазина за сувенири, градът се е спасил от туристическия кич, който ще ви посрещне при замъка Бран.

Замъкът Бран

Снимка: iStock by Getty Images

Замъкът Бран се намира над прохода между Трансилвания и Валшко (а в романа на Брам Стокър е описан като разположен между Трансилвания и Молдавия). В историческите източници е описано Влад Цепеш няколко пъти да е минавал през този проход, но няма данни да е превземал замъка Бран.

Самият замък е от 14-и век и е живял своя живот.

В експозицията му днес ще видите предимно обзавеждане и предмети от времето, когато в него е живеела румънската кралица Мария (същата, която поръчва изграждането на двореца в Балчик).