Уикендът наближава, времето е студено, но на вас вече не ви се стои вкъщи. Ако имате нужда да се раздвижите и да намерите приятно място за разходка извън столицата въпреки студа, ето няколко възможни посоки около София, в които да се отправите. 

Облечете се топло, вземете си грейки за ръце и термос с горещ шоколад или чай. Важно е да сте със стабилни обувки, за да не се откажете при първото по-хлъзгаво място. Не забравяйте също доброто настроение и песен, която да си тананикате. 

Пътеката на здравето над Кладница

Хубавото на тази пътека е, че се движи предимно през гора, където до голяма степен ще сте защитени от евентуални ледени ветрове - особено ако сравните преживяването с изкачване на някой връх. Пътеката на здравето ще ви отнеме по-малко от час за изминаване, като на няколко пъти ще преминете през дървени мостчета. При хижа Селимица, където свършва пътеката, има кът за сядане и люлки за децата.

Обиколната пътека на Витоша

Познатата като Обиколната на Витоша пътека, която в по-голямата си част се движи в ниските части на планината покрай прилежащите села, е равна, широка, подходяща за малки и големи дори и през зимата. По трасето ѝ има места за отдих, където да разположите зимния си пикник. Ако имате термокутии, може дори да хапнете топъл обяд на открито. Участъкът между Железница, Бистрица, Симеоново и Драгалевци е най-популярният. 

Пикник зоната до парк Камбаните

Когато падне сняг, пикник зоната до Камбаните става като излязла от приказка - всички кръгли масички и столчета се сдобиват със снежни шапки, а по склоновете е пълно с деца, които тестват новите си шейни. Мястото е закътано в горичка, където можете да се скриете от ветровете, но ако пекне слънце, се преместете при монумента Камбаните, където можете да съберете слънчеви лъчи и да си припомните посланието за мир и красота, което носи този свързан с комунизма паметник. Това предложение включва най-малко ходене, тъй като може да се стигне с кола до самата пикник зона. Ако искате повече раздвижване, продължете по асфалтовия път нагоре след Камбаните и на първата отбивка хванете отклонението вляво. Оттам добре видима пътека ще ви поведе надолу, където ще прекосите мост над поточе, а след това нагоре, където мрежа от пътеки и пътечки ще ви даде възможност да се разходите в иглолистна гора и да дишате аромата на смола.