Да се пътува с българските влакове има редица предимства - евтино е, широко е, социално е (макар и напоследък тази дума да се използва предимно в комбинация с "дистанция", човекът е социално същество и от време на време има нужда от неангажиращо дъра-бъра за времето и реколтата от марули).

Ако човек не бърза, а иска да се наслади на самия процес на пътуването, влакът е едно от най-подходящите решения.

С идването на пролетта снежнобелите и сивкавокалните гледки през прозорците се заменят със свежозелени и цветно цъфнали. Остава само да си изберете дестинация и да оползотворите свободната събота или неделя с приятен излет с влак.

Ето и три от най-живописните маршрута, които можете да изберете от жп картата на България.

Теснолинейката (Септември - Добринище) 

Теснолинейката се движи по маршрута Септември - Добринище

Снимка: iStock by Getty Images

Маршрутът на теснолинейката минава през три планини (Рила, Пирин и Родопи) и от равното на Септември се изкачва до над 1000 м надморска височина при гара Аврамово (най-високата гара на Балканите), за да слезе малко надолу до Банско и Добринище. Паралелното шосе, което се вие покрай жп линията определено не е сред най-приятните за шофиране - тясно е и е с много завои, а дългите редици от камиони не само могат да ви изпилят нервите, но и пречат да се наслаждавате на красивите гледки наоколо.

Теснолинейката, от друга страна, е бавна и всички го знаят - тук място за възмущение няма. Тя е последната в България и не много българи са наясно, че я продават като атракция на чуждестранните туристи, които плащат в пъти повече от стандартния билет, за да преживеят това автентично старовремско пътуване. Влакчето се тътри тооооолкова бавно по усуканите планински жп трасета, че човек спокойно може да слезе в движение, да набере букет от нарциси и да се качи отново от последния вагон.

Едно от най-големите предимства е, че може да се излиза на платформите между вагоните и човек може да усети вятъра в косите си.

Из Искърското дефиле (София - Своге)

Влакът през Искърското дефиле, видян от паметника Дядо Йоцо гледа

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Искърското дефиле е като змия, която се вие покрай реката и всеки сезон си сменя кожата.

Спирка след спирка имената на населените места, на които спира влакът, все звучат познато, защото в дефилето са едни от най-известните екопътеки, водопади и маршрути за разходка около София - паметникът Дядо Йоцо гледа, Вазовата екопътека, Ритлите и така нататък.

Минус е, че в топлите пролетни и летни уикенди влакът може да се попрепълни с почитатели на разходките на въздух.

По Подбалканската линия (София - Бургас през Карлово)

Цъфнали рози в Розовата долина през май

Снимка: iStock by Getty Images
 

От София до Бургас може да се стигне по много и различни начини, един от тях е с влак по Подбалканската линия.

Три пъти на ден можете да се качите на влака през Карлово, по чийто маршрут ще минете през революционните Копривщица и Карлово, после през сърцето на Розовата долина и Казанлък, а накрая през Сливен и Карнобат, за да финиширате при чайките в Бургас.

Всъщност няма нужда да стигате чак до Бургас. Пообиколете старите възрожденски селища или към края на май, когато цъфнат розите, отидете до Розовата долина.