Сухите равнини в северната част на Чили вероятно отново ще се обагрят в цветовете на дъга от разцъфнали цветя, след като тазгодишните зимни дъждове създадоха условия за така наречената "цъфтяща пустиня" в пустинята Атакама, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Цъфтежът в Атакама, който настъпва след проливни дъждове през зимата в южното полукълбо, привлича голям брой местни и чуждестранни туристи.

През юни в някои райони са отчетени над 80 милиметра вода - значително количество за обикновено сухата пустиня, казва биологът Роберто Контрерас.

"Това ни подсказва, че цъфтящият феномен може да бъде значителен тази година", допълва той.

Семената и луковиците на ендемични видове като "Ananuca" (Ананука) или "Pata de Guanaco" (Пата де Гуанако) обикновено се крият под земята, докато горещото слънце пече отгоре, в очакване на достатъчно вода, за да се подадат над нея.

В националния парк Llanos de Challe - вратата към най-сухата пустиня в света, явлението вече се наблюдава с поникването на малки карамфили и други видове.

"Това е само началото. Надяваме се, че до втората половина на септември ще имаме още повече цъфтеж", казва парковият рейнджър Хорхе Годой.

Поради крехкостта на екосистемата районът обикновено е защитен, а шофирането през територията е забранено, но все още е обичайно да се виждат превозни средства, преминаващи през цъфтящите склоновете.

Районът е изправен и пред постоянната заплаха от трафиканти на ендемични видове или посетители, които берат цветя, макар и да е малко вероятно да оцелеят извън своята среда.

Регионалният ръководител на Националната туристическа служба Алехандро Мартин заяви, че вече се подготвят за туристи, които искат да се насладят на цъфтежа, като добави, че от посетителите се очаква да пазят заобикалящата ги естествена среда.