Искало ли ви се е някога да почувствате какво е да се разхождате на Марс? Един сюрреалистичен Марс, на който вече са открили водата и са я събрали в топли морета, които мият червените скали?

Санторини е един от най-красивите гръцки острови, който привлича милиони туристи всяка година. Освен да търкат подметки по стръмните улички на белите селца и да се дивят на най-красивия залез на света, много от тях си оставят и време за плаж под слънцето на гръцкото лято.

И макар да не е нито най-красивият, нито най-посещаваният, Червеният плаж със сигурност е един от най-необикновените на острова.

Снимка: iStock by Getty Images

Около 1613 г. вулканът, който е бил част от Санторини, изригва. Не просто изригва, а избухва, като кратерът му се свлича навътре в себе си и от него днес е останала само калдерата - част от външния му ръб. Експлозията унищожава всичко наоколо, но оставя след себе си вулканичната почва и скали на Санторини, които го правят толкова интересно място.

Малкият залив на Червения плаж е покрит с такива вулканични скали. Заради тъмния цвят на скалите тук температурата е по-висока от останалата част на острова. Докато плувате във водата, близо до брега, на места ще усетите по-топли потоци - това е вода от термални извори, която от недрата на земята се излива направо в морето.

Снимка: iStock by Getty Images

Морето тук обикновено е чисто и спокойно, освен когато южните ветрове не надигнат по-високи вълни.

Плажът не е много голям и през лятото може да бъде доста пренаселен. На място можете да наемете шезлонг и чадър (но трябва да пристигнете рано, за да има свободни), а мястото за хора със собствени плажни принадлежности е ограничено. Има места, от които можете да си вземете нещо за хапване, кафе и разхладителни напитки. В северната си част плажът се посещава от нудисти.

Санторини има много други по-удобни и красиви плажове, но туристите идват поне веднъж на Червения плаж, за да видят с очите си необикновената му и сурова красота.

Снимка: iStock by Getty Images

Червеният плаж се намира в югоизточната част на главния остров на Санторини, на 8 км от главния град Фира.

Край плажа се намират разкопките на древния град Акротири, разрушен от вулканичната ексползия. Лавата е покрила сградите, деликатните фрески, храмовете и пазарите, за да видите и днес каква цивилизация е процъфтявала тук преди толкова векове.