Преди години американският автор Дан Бютнер и неговият екип обикалят света в търсене на местата с най-много дълголетници, които при това посрещат последните си дни щастливи и в добро здраве. Пътешествията им ги отвеждат до различни краища на планетата, докато постепенно на преден план не излизат пет места, чиито жители живеят значително по-дълго от средното, по-здрави и по-щастливи са.

Това са планинският район Барбаджия на италианския остров Сардиния, остров Икария в Гърция, Никоя в Коста Рика, адвентистите от седмия ден от Лома Линда в американския щат Калифорния и жителите на Окинава в Япония. Бютнер ги нарича Сини зони и заедно с екип от медицински специалисти, антрополози, демографи и епедимиолози се впуска в търсене на тайните на дълголетието на тези хора.

През последните дни Дан Бютнер споделя в социалните си мрежи кратки видеоклипове от времето си на гръцкия остров Икария, в които разказва за живота на местните хора и продължава да търси какви биха могли да бъдат причините за щастливото им съществуване. 

Според статистиката живот до 100 и повече години е често срещано явление на острова, а един от всеки трима жители живее до над 90 години. 

"На остров Икария нивата на деменция са една пета от средните за САЩ, хората живеят по-дълго и са с остър ум до края си", споделя Бютнер.

Снимка: iStock by Getty Images

Макар учените да не са 100% сигурни кои фактори най-силно допринасят за това, все пак са отделили няколко специфики на живота на гръцкия остров, които може да имат връзка - най-вече, когато са комбинирани помежду си.

В теорията си за Сините зони Бютнер очертава девет общи навика на всичките им жители, които най-вероятно са част от тайната на дълголетието им. Във всички изследвани региони, включително на остров Икария, хората се движат активно през деня, без да отделят специално време за упражнения. Движението е част от начина им на работа и живот - грижа за градината, риболов или паша на животни, празненства. Старостта не е извинение за тях - те живеят активно до последния си ден.

Когато проучват диетата на дълголетниците, изследователите установяват, че те се хранят между 95 и 100% само с храна от растителен произход - сезонни зеленчуци, бобови и зърнени култури и ядки.

Снимка: iStock by Getty Images

Един от дневните ритуали на хората от Икария, който според Бютнер има общо с тяхното дълголетие, е пиенето на билкови чайове, често вместо кафе. Местните пият всеки ден отвари от риган, розмарин и мента.

Освен това почти всички жители на Икария ядат поне по една лъжица мед на ден - понякога с кисело мляко, друг път без нищо друго. Медът е известен със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства. Специфичното при меда от Икария е, че голяма част от него пчелите правят с полен от цветовете на бор. Изследвания, правени с този мед, показват, че той понижава нивата на деменция.

Когато пият кафе, местните го предпочитат "турско" - ситно смляно и кипнато, без да се прецежда. А този начин на приготвяне запазва някои полезни антиоксиданти в готовата напитка.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако се чудите дали дълголетниците от Икария са въздържатели - отговорът е не. Умереният прием на алкохол е част от живота им, като обикновено това е чаша червено вино, богата на антиоксиданти, полифеноли и други полезни вещества.

Когато става въпрос за дълголетие, понякога от голямо значение са малките неща. На Икария, както и в Коста Рика и Сардиния, бабите живеят близо до внуците си и имат активна роля в живота им. Този факт доказано води до по-добро здраве и по-нисък шанс за ранна смъртност при внуците.

"Вместо да изпращате бабите и дядовците в дом за стари хора, дръжте ги близо, в дома си. Използвайте тяхната мъдрост и устойчивост, използвайте ги да се грижат за децата, използвайте рецептите им, които се предават в семейството от сто години и им позволете да ви помагат в трудни времена", казва Бютнер.

На последно място, но съвсем не и по значение, е факторът секс. По време на проучването си на хората от Икария екипът интервюира всички местни хора на възраст между 65 и 100 години и се оказва, че над 80 процента от тях все още правят секс.

Всеки един от тези фактори вероятно няма да ви направи по-здрави и щастливи сам по себе си, но комбинацията от всички вероятно крие тайната на дълголетието на жителите на Икария.