Милос е островът с едни от най-красивите села в Гърция, сякаш специално редени и оцветявани като за снимка.

Туристите идват на остров Милос заради уникалните плажове като Саракинико и Клефтико, заради невероятната история, античния театър и катакомбите.

Малцина обаче са чували за нещо уникално, което може да се види само на Милос, или поне в такива мащаби - така наречените "сирмата" - гаражи за лодки, вкопани в скалите.

Вижте фотогалерия >>>

Цветни гаражи на остров Милос

Снимка: iStock by Getty Images

Тези гаражи с цветни врати са част от белосани крайбрежни къщи в тихи заливчета. Можете да ги видите на естественото пристанище в Мандракия, както и в селцата Клима и Фиропотамос.

Някога в двуетажните крайбрежни къщи живеели само рибари. Сградите били така издигани, че почти да се сливат с формите на пейзажа - но не и с цветовете му. Всичко трябвало да е контрастно и радващо душата на прибиращия се у дома си рибар.

Рибар боядисва лодката си в гаража си в село Клима, Милос

Снимка: iStock by Getty Images

Когато излизали свирепи ветрове, собствениците прибирали лодките си в гаражите.

В Мандракия вратите на гаражите за лодки са боядисани в яркосиньо, а до тях се издига и традиционна църква в двата емблематични островни цвята на Гърция.

Сини са гаражите и във Фиропотамос.

Гаражите в село Клима на остров Милос

Снимка: iStock by Getty Images

В Клима цветовете на вратите са най-различни, но винаги са ярки. Подредени са в дълга реда в залива на селото, като са разделени само от единствения крайбрежен ресторант.

Някои от тези исторически рибарски къщи с гаражи за лодки се отдават за нощувки на туристи. Само си донесете лодка за паркиране!