Пламтящи свещи, сребърен звънец за повикване на сервитьора - и само една елегантно подредена маса за двама...звучи и изглежда идилично наистина. Шампанското, най-добрите вина и украсата се заплащат допълнително, а посетителите се наслаждават(безплатно) на изглед към древна римска вила.
Собствениците на Solo Per Due твърдят, че това е най-малкото заведение за изискани ястия не само в Италия, но и в света, пише CNN. Идеално за романтични вечери, то е отворено целогодишно за обяд и вечеря, но няма меню. Сервираната храна е съобразена с вкусовете и желанията на клиентите.
Малката трапезария е част от селско каменно имение от 20 в., разположено близо до село Ваконе, северно от Рим. Съществуват строги правила за поверителност, дискретност и тайна. Усещането е почти като за спийк изи баровете по време на Сухия режим в САЩ - с изключение на факта, че заведението е широко рекламирано и рецензирано, а местоположението му е известно.
Резервациите се правят по телефона, вечер, и се потвърждават 10 дни преди събитието. Подробностите за персонализираното ястие се определят в момента на потвърждението.
Съществуват строги правила. Посетителите не могат да влизат, когато пожелаят, за да разгледат вътре, преди да направят резервация. Вечерята не може да бъде отменена в последния момент. Гостите трябва да пристигнат в определен час, договорен от собствениците, които приготвят и сервират изисканата храна.
Часът на пристигане е от ключово значение. Гостите трябва да се обадят, когато са на път, 30 минути преди да пристигнат, и никога да не идват твърде рано, защото в противен случай ще намерят затворен вход и няма кой да ги посрещне. Ресторантът е резервиран месеци предварително поради малкия си размер. Цената не е за всеки - една вечеря за двама струва 500 евро.
"Не е ресторант"
Собствениците, екип от трима местни предприемачи в областта на добрата кухня, които управляват Solo Per Due от 33 години, отказват да споделят имената си, освен ако не сте резервирали вечеря. Те казват, че това е гаранция за пълна дискретност и засилване на мистериозния чар на мястото.
"Това не е ресторант - ние предлагаме уникално, интимно изживяване, което е в основата на нашата десетилетна репутация. Така че не става въпрос за нас или за това кои сме ние - ние сме в сянката. Всичко е за посетителите", казва един от собствениците, който се подписва като "г-н Ремо".
"Хората, които идват тук, не са просто клиенти. Те са гости, за които се грижим изключително много. Ние ги глезим и гарантираме, че този специален момент е точно такъв, какъвто те искат да бъде. Всичко е съобразено с техните нужди."
Сервитьорът е винаги на разположение, но остава скрит, освен ако не е специално повикан, за да не изглежда натрапчив. Гостите могат да го повикат чрез малко сребърно звънче.
Изработена по мярка трапезария
Местоположението е невероятно. Solo Per Due е заобиколен от екзотична градина с различни видове палми от цял свят, с изглед към археологически обект. Имението е разположено в имение, в чиито земи се намират руините на древна римска вила, която гостите могат да посетят. С цветните си мозаечни подове и каменни колони, се твърди, че тя е принадлежала на древния поет Хораций. В деня на вечерята входът и градината са окичени с пламтящи свещи, за да посрещнат гостите.
"След като резервацията бъде потвърдена, нашите гости ще изберат точното многостепенно меню, независимо дали става въпрос за риба или месо, десерт, вино, музикалният фон и цветната украса. Приготвяме на място само сезонна италианска храна, съчетана с първокласно вино", казва Ремо.
Той държи да подчертае двете златни правила - никога не отменяйте резервация в последния момент и никога не пристигайте по-рано от определеното ви време. "Грижим се също така за двете имена, които да бъдат изписани върху тортата, която е във формата на сърце, за специалната фраза, която да бъде написана на картичката, върху цветята, и за музикалния фон, избран от посетителите", добавя Ремо.
Не толкова романтичен произход
Solo Per Due се ражда от нужда и гняв. Ремо обяснява, че идеята за създаване на тихо и ексклузивно място за хранене само за двама души му хрумнала, когато се разочаровал от претъпканите ресторанти с опашки и от начина, по който се отнасят към клиентите.
"Беше станало непоносимо, всеки път, когато със сина ми излизахме на вечеря, винаги ни даваха малката маса близо до тоалетната или кухнята, с всички неприятни миризми - това беше най-лошата маса. И то защото бяхме само двама", казва той.
Затова той се замисля как да създаде специално преживяване, където двойката да бъде поглезена, и гостите да бъдат третирани като кралски особи. Това не е място за бизнес срещи. Влюбени и съпрузи се стичат тук, за да празнуват годишнини, рождени дни и предложения за брак.
Атмосферата е приказна, подобна на мечтаната. Вечерите са на свещи, а светлините приглушени или изключени. Това е италианска храна с привкус на модерна кухня.
Равиоли във формата на сърце, стриди, скампи, карпачо от месо и тирамису с малки сърчица от бял шоколад са сред фантастичните ястия, поръчвани от клиентите. Романтичният декор на трапезарията е с бляскаво излъчване, с класическа червена палитра от Помпей, червена и златна покривка и сребърни прибори.
Назад във времето
Ресторантът е богато обзаведен със стари гравюри, бюстове на исторически личности, огледала в пищни златни рамки и цветя навсякъде - по столовете, мебелите и масата.
Има пиано и камина, чудесна за студените зимни нощи, антикварни мебели и два плюшени червени дивана, на които да се отпуснете преди вечеря с аперитив или след нея с питие.
През лятото гостите могат да изберат хранене на открито и да се насладят на гледката на маслинови горички и осеяни с лозя долини.
Предлагат се и екстравагантни допълнителни услуги. При поискване може да се организира личен шофьор, който да вземе гостите, а в градината може да има фойерверки. За тези, които искат да пренощуват, собствениците с удоволствие ще дадат съвети за възможностите за настаняване наблизо.
В TripAdvisor ентусиазираните гости описват Solo Per Due като "филмова площадка", "екстремно епикурейско преживяване" и "сюрреалистична мечтателна атмосфера". Един недоволен клиент обаче пише, че това е "туристическо място" с ниско качество и не си заслужава парите.