Вече сте обиколили големите градове на Сърбия, яли сте скара в пограничните градове и сте видели със собствените си очи Дяволския град.

Почитателите на западната ни съседка имат много култура, природа и история за откриване някъде измежду плескавиците и сръбското пиво.

Едно от по-малко познатите сред българите места се намира в района на планината Златибор - етно село Сирогойно.

За съществуването на село Сирогойно има исторически източници от поне 550 години, като това, което го е направило наистина специално в наши дни, е колекцията от 55 автентични дървени къщи от района на Златибор, които са пренесени тук и подредени в етно село.

Снимка: iStock by Getty Images

Етно село Сирогойно в Сърбия

Снимка: iStock by Getty Images

Пекарна, млекарница, кръчма и жилищни постройки са пренесени дъска по дъска, за да транспортират посетителите назад във вековете. Интериорът им също е в духа на миналото, състои се изцяло от оригинални предмети и разказва истории за ежедневието на селяните от този район. Покривите са четиристранни и с голям наклон, за да не задържат планинския сняг. Най-отгоре стърчи характерен комин, който завършва с шип.

Любопитно е, че златиборските къщи имат по две врати, разположени една срещу друга.

Етно село Сирогойно в Сърбия

Снимка: iStock by Getty Images

Етно село Сирогойно в Сърбия

Снимка: iStock by Getty Images

Овчарите живеели в подобни постройки, но по-малки и с по-малко мебели. Всеки овчар имал специално подвижно легло, разположено на нещо като ски, което местел, за да нощува близо до стадото си.

Показани са и ателиетата на майстори на различни предмети за ежедневието, както и класна стая.

Разходката сред дървените къщи с дървени и сламени покриви е повече от идилична - спретнати огради, планински възвишения в далечината, чуруликане на птички и жужене на пчелите сред овошките...

Селото е красиво по което и време на годината да дойдете и независимо дали къщите са със снежни шапки или заобиколени от килим от есенни листа. Седем от къщите са пригодени за съвременните условия и се отдават за нощувки.

Етно село Сирогойно в Сърбия

Снимка: iStock by Getty Images

Стигнахме и до най-важната част - етно селото има кръчма, която обикновено предлага мляко и млечни продукти, сушено месо и ръчен хляб. При предварителна заявка може да се организира и обяд с печено агне, месни рулца, боб и сладкиши.

Селската църква на Сирогойно също е доста стара - построена през 1764 г. и е посветена на апостолите Петър и Павел.

Сирогойно се намира близо до босненската граница, на около 280 км от Ниш и на 50 км от прочутото с надсвирването си село Гуча.