Колкото по-близо до някое място живеем, толкова повече си мислим, че го познаваме добре. Дори и да сте ходили десетки пъти в съседна Сърбия обаче, в следващия списък със сигурност ще откриете места, за които не сте чували.

Независимо дали харесвате разходки сред природата, изоставени места, шантави атракции или градски находки, Сърбия е пълна с неподозирани красоти.

В следващите редове открийте идеи за следващото си пътуване до Сърбия.

Разгледайте фотогалерия >>>

 

Меандрите на езерото Увац

Меандрите на езерото Увац

Снимка: iStock by Getty Images

Езерото Увац е изумително красиво, но не е сред най-популярните атракции за туристите. Дойдете ли на плаване с лодка по виещите се меандри на езерото, ще се потопите в друга реалност. От двете ви страни се издигат скали, езерото завива ту наляво, ту надясно, а над главите ви се вият лешояди с 3 метра разтвор на крилете. Край бреговете на Увац се намира и една от най-дългите пещери в Сърбия - Ледена, а за да видите завоите отвисоко, можете да се качите до специална наблюдателна площадка.

Голубацка крепост

Голубацка крепост

Снимка: iStock by Getty Images

Голубац (или Гълъбец, както е известна на български) е средновековна крепост, разположена на брега на Дунав край град Голубац, която в различни периоди е била римска, българска, византийска, сръбска, унгарска...

Десетте ѝ кули се отразяват във водите на реката и са неми свидетели на повече от сто атаки, които крепостта е отблъснала през вековете.

 

Манастир Студеница

Манастир Студеница

Снимка: iStock by Getty Images

Сърбия има не един и два красиви манастира, като тези, които са разположени близо до границата с България, са най-популярните - Суковски, Погановски и т.н.

Но ако трябва да видите само един манастир в западната ни съседка, отидете до Студеница. Светата обител е защитена от ЮНЕСКО. Построена е от средновековния сръбски владетел Стефан Неманя, през 12-и век, и е един от най-големите и най-богати манастири в Сърбия. Намира се на около 160 км от Ниш в посока Черна гора и Босна и Херцеговина.

Национален парк Тара

Панорамна площадка в Национален парк Тара с изглед към езерото Перучац и река Тара

Снимка: iStock by Getty Images

Каяк, риболов, преходи - има много начини, по които да опознаете Национален парк Тара. Непременно отидете до панорамната площадка Банска стена - оттам се разкрива спираща дъха гледка към езерото Перучац и река Тара. До площадката може да се стигне пеша за около 2 часа или с автомобил по много разбит път (но последните 800 м така или иначе се минават пеша).

Каменното село Гостуша

Село Гостуша

Снимка: iStock by Getty Images

Гостуша е едно от най-популярните пустеещи села в Сърбия, при това се намира само на около 45 км от Пирот. Наричат го "каменното село" заради кирпичените къщи, покрити с каменни плочи. Гостуша е останало с едва няколко възрастни жители, а повечето сгради се рушат, но заради нарастващата си популярност започват да се появяват и къщи за гости, в които можете да отседнете - буквално в миналото.

Недалеч се намира и Завойското езеро, като можете да комбинирате в един ден посещение на двете места. 

Църквата Арача

Църквата Арача

Снимка: iStock by Getty Images

Църквата Арача е скъпоценен камък от сръбската история, който рядко попада в маршрутите на чуждестранните туристи. Църквата е построена през 1230 г. от управляващите тогава района унгарци. Едва 50 години по-късно е унищожена, след това издигната наново и пак пострадала от сменящите се управници. Намира се на около 80 км от Нови Сад, на брега на река Църна бара.

Сремски Карловци

Изглед към Сремски Карловци

Снимка: iStock by Getty Images

Сграда в Сремски Карловци

Снимка: iStock by Getty Images

Сремски Карловци е едно от най-красивите исторически градчета в Сърбия, разположено на около 70 км от столицата Белград. Отдалеч се виждат извисяващите се кули на града, но не само архитектурата е магнит за посетителите.

В Сремски Карловци се намират някои от най-добрите винарни в Сърбия, а най-красивото място за вечеря са крайбрежните ресторанти край Дунав по залез.

Музеят на пророчеството

Музей на пророчеството в Кремна

Снимка: iStock by Getty Images

Както ние си имаме Ванга, така сърбите си имат Милош и Митар Тарабич. През 19-и век двамата неграмотни пастири разпространяват група пророчества за съдбата на Сърбия, станали известни като "Пророчествата от Кремна". Думите им били записани от техния кръстник, свещеника Зехария Захарич, благодарение на когото са спасени от забвение. Смята се, че голяма част от пророрчествата на Милош и Митар са се сбъднали, заради което те са почитани, а в село Кремна има скулптура и музей, посветен на тях.