Селата северно от София са по-малко познати в сравнение с тези в подножието и по склоновете на Витоша.

Макар и да не са някаква тайна дестинация, те имат по-малко посетители през уикендите и предлагат повече възможности за свободни интерпретации по безкрайните черни пътища, които се пресичат около тях. Освен това са приятно разнообразие от пълните с народ пътеки на Витоша, а през нестабилните есенни дни често са и с по-хубаво време.

Войнеговци е едно от тях, до което в съботен ден се стига за по-малко от 15 минути от центъра на София. Самото село не предлага кой знае какви гледки, но ценното е по възвишенията над него.

Войнеговци се намира на южния склон на Стара планина и се радва на много слънце. Есенно време смесените гори тук са като персийска черга - в контрастни цветове в цялата палитра от зелено до жълто и червено и по оригинални мотиви на природата.

Есенно време възвишенията над Войнеговци са потънали в меки цветове

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Едно от най-популярните места за разходка сред природата край Войнеговци е районът около Кръста. Кръстът е огромно метално съоръжение, което свети нощем.

Идеята за него е чудесна - монтиран е на панорамен хълм над селото с гледка към Войнеговци и вечно обвитата в мистериозност и смог Мордо... тоест София. До Кръста има асфалтов път, отбелязан е и в Google Maps.

Изградени са маси и пейки, както и малък заслон.

Кръста над Войнеговци

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Разходка край Войнеговци в подножието на Стара планина

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

За съжаление всички тези удобства са довели до това мястото да е пълно с боклуци и вместо цел на уикенд разходката ви, може да бъде само отправна точка.

Оставете тук колата и продължете по черните пътища, тръгващи от него. Те ще ви отведат до далеч по-приятни иглолистни гори, благословени с вселенска тишина, и виещи се по хълмовете пътечки, които са полегати и идеални за онези, които искат кратка разходка, далеч от шума на града.

Перфектни са и за пикници в есенните и пролетни дни, когато слънцето напича по цял ден, а по залез можете да се насладите на невероятни гледки.

Съвсем близо до Кръста над Войнеговци има иглолистни гори, ухаещи на смола и влага

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Поглед от кръста към Войнеговци и София в далечината

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

В района няма маркирани пътеки, но черните пътища са добре видими.

По черните пътища може да се стигне и до съседното село Локорско, но все още не сме изследвали този маршрут.

Как да стигнете до село Войнеговци:

Войнеговци се намира северно от София, на 2 км от Околовръстното шосе, между Подгумер и Локорско. Има градски транспорт от Централна гара през Орландовци (автобус 21, минава веднъж на час в почивните дни), но най-лесно се стига с кола.