Водопадите и горската алея над село Локорско все още не са добили популярността и натовареността на Панчарево, но би било грешно да се каже, че са и някое тайно място.

В топъл летен ден пътеката е оживена, като голяма част от почитателите ѝ са семейства с деца от всякакви възрасти.

До първия от поредицата водопади, може да се стигне дори с бебешка количка.

Пътеката е полегата, въздухът е чист, а приятното за ухото клокочене на реката се чува почти през целия път.

 

Какво представляват водопадите край село Локорско

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

След като тръгнете по алеята над селото, един след друг ще виждате отстрани водопадите, които са 5-6 (зависи как ги броите). До повечето може да се слезе по кратки пътечки до самата вода.

Най-големият е в началото. При него има изградено барбекю, каменно мостче, има и известно пространство за пикник или почивка на сянка, докато децата джапат във водата. Тук водата е плитка и дори и малките могат да се наслаждават на цопкане, хвърляне на камъчета, миене на колички и камиончета и пускане на лодки от кора на дърво, без да се притеснявате.

Водопадите не са внушителни или особено забележителни, но разходката е спокойна и разнообразна, а водата им приятно разхлажда в горещите летни дни.

През юни цъфти акацията и цялата местност ухае божествено. Покрай водата и по поляните прелитат яркосини пеперуди и водни кончета.

Как да стигнете до водопадите над Локорско

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

До Локорско се стига през Ботевградско шосе или Околовръстното на София. Стигате до центъра на селото (около 20 минути с кола от центъра на столицата), където има просторен площад (който през уикендите се превръща в паркинг) с магазини, заведение и кметството на селото. Като застанете с лице към кметството, тръгвате по улицата, която минава вляво от него, прекосявате мост и стигате до друг голям площад с много коли. Тук оставяте колата и тръгвате по алеята, която започва в десния ъгъл на площада (има табела).

Какво да имате предвид

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Пътеката е микс от сенчести, слънчеви и участъци с шарена сянка. Слънцезащитен крем и репелент са задължителни за раницата, както и достатъчно вода. Ако искате да си приготвите обяд на открито, при първия водопад, до който има достъп, има изградено барбекю.

Покрай алеята няма пейки, маси и беседки, но има достатъчно места за пикник - и по слънчеви поляни, и в сенчести борови гори, ухаещи на смола. В гористите участъци можете да си завържете и хамаци за следобедна дрямка (на децата или ваша).

Минуси: Алеята прелива от асфалтирана улица (която според една табела дори е булевард!) в черен горски път. Официално движението на коли по алеята е забранено, но освен човешки, по нея има и моторен трафик - АТВ-та, мотоциклети и автомобили минават от време на време, поради което разходката губи от очарованието си.