Санторини е може би най-разпознаваемият гръцки остров - със сините покриви на църквите си и белосаните стени на къщите си, със световноизвестния залез в Ия, който всяка вечер е приветстван с аплаузи от тълпите.

Но Санторини не е само за гледане и плажуване, а и за дегустиране.

На пръв поглед островът е гол и сух. На него няма никакви източници на питейна вода и водата от чешмите е всъщност обезсолена морска вода. Почти всичката храна и питейната вода идват от съседни острови или от континентална Гърция.

Едва ли при всичко това бихте очаквали, че има местен зеленчук, който непременно да опитате.

Такъв обаче има и той е в менютата на всички таверни и ресторанти - местният вид боб фава, който на български може да срещнете и като бакла или жълт грах.

Фавата се консумира по най-различни начини - с месо или с ориз, на салати, супи и като гарнитура за риба, но най-често ще я видите под формата на рядко пюре, подобно на хумус.

Когато поръчате разядка от фава в крайбрежна таверна, ще получите фино жълто пюре от бобовата култура, подправено със зехтин, лимон и ситно нарязан лук (а понякога също с каперси, домати или червен пипер). 

Снимка: iStock by Getty Images

Фавата не е най-фотогеничното ястие, което ще кацне на масата ви. Колкото и да се стараят готвачите и собствениците на ресторантите обаче, тя рядко изглежда добре в чинията. Просто е от онези кашави храни, които трудно се правят да изглеждат добре, но пък е едно от най-вкусните, събрали в себе си всичко най-хубаво от Санторини. Оказва се, че условията на острова ѝ подхождат идеално - многото слънце и почвата, която е микс от вулканична пепел, пясък, пемза и скали.

По традиция фавата се сее на 21 декември. През април цъфти, а през май започва беритбата. Любима е на гърците целогодишно, но особено популярна е по време на пости. 

Тези жълти грахчета се отглеждат в цяла Гърция от антични времена. Според археологическите разкопки хората сеят и консумират фава на Санторини от поне 3500 години, а от няколко години тя е и продукт със защитено наименование за произход в ЕС. С нарастването на популярността на фавата сред туристите, все повече фермери отглеждат бобовото растение на острова.