Стоя в една от "най-скъпите хотелски стаи" в света. На квадратен метър. Това твърди Матийо Олие, мениджър на влака Venice Simplon-Orient-Express, според когото Grand Suites на влака струват 24 000 евро за еднодневно пътуване от Венеция до Лондон. Това прави почти 2 000 евро на метър - ако успеете да си осигурите място. Резервациите за Grand Suites често започват година предварително.

Във време, когато 31-часовото пътуване за една двойка струва повече, отколкото нископлатените работници по света изкарват за една година, може ли да си заслужава това преживяване за една нощ?, пита се журналистът от CNBC Travel Крис Дуайър. Нека проверим...

Влакът

Снимка: Venice Simplon-Orient-Express

Пътувайки в един от апартаментите Grand Suites, се присъединявате към елитна група бивши пътници, сред които Джон Траволта (който е пътувал "много пъти"), Анджелина Джоли ("Само тя и дъщеря ѝ, без асистенти"), Кейт Уинслет, семейство Бекъм и, може би най-подходящо, режисьорът на "Гранд хотел "Будапеща" Уес Андерсън. Всеки вагон има история. Дуайър пътува в 3309, най-старият спален вагон на влака. Построен през 1926 г., той е функционирал по различни маршрути на "Ориент Експрес" през 20-те и 30-те години на миналия век, включително маршрути, свързващи Париж с Букурещ и Мюнхен с Истанбул.

Всъщност, през февруари 1929 г. вагонът е блокиран в снежна буря край Истанбул в продължение на пет дни - инцидент, вдъхновил известния роман на Агата Кристи "Убийство в Ориент Експрес". Той разполага с три апартамента, в един от които е отседнала самата Кристи - сега той се нарича "Апартамент Будапеща".

Апартаментът "Будапеща"

Снимка: Venice Simplon-Orient-Express

 Този апартамент е произведение на изкуството на колела, подвижно тържество на лукса и майсторството на ар деко. Бродирани коприни стоят редом с красиво стъкло Lalique и кристал Baccarat. Само огледалата струват по 27 000 евро всяко. Изненадващо е, че повечето гости на влака разполагат с умивалник в стаите си, но трябва да ползват обща баня - макар и безупречно поддържана - но в "Апартамент Будапеща" има самостоятелна баня с оникс, мрамор и стъкло от Мурано.

Мястото във влака е недостатъчно, дори и в "Апартамент Будапеща", така че на гостите се препоръчва да си вземат малка чанта. Мястото за гардероба също е ограничено, но има достатъчно място за стюарда, за да окачи смокингите и роклите, които гостите носят на борда за вечеря.

Гостите на Grand Suite се посрещат с охладена бутилка шампанско Veuve Clicquot Saint Petersbourg - сервирано колкото и когато пожелаете през цялото пътуване - заедно с царски хайвер Steluga.

Частта от апартамента, която бързо става любима на пасажерите, е може би най-скромната - диванът. От него се могат да се наслаждават на красотата на Европа, показана като на кино през големите прозорци на влака - от заснежените италиански Алпи и хижите на австрийския проход Бренер до зелените пасища на Швейцария и лозята на Франция.

Коктейли и изискана кухня

Партньорството на Venice Simplon-Orient-Express с шеф-готвача Жан Имбер от отличения с една звезда "Мишлен" Jean Imbert au Plaza Athénée в Париж гарантира, че кухнята е наистина звездна. От закуската с шампанско, която се сервира в стаята, до следобедните чайове и вечерята с четири блюда - това е пътуване, при което забравяте за калориите.

Снимка: Venice Simplon-Orient-Express

Озадачаващо е как в такава малка кухня се "произвеждат" чинии с такова майсторство и финес. Един бърз поглед показва, че тя е дълга шест метра и широка един метър - с петима готвачи вътре.

Гостите обличат смокинги и бляскави вечерни рокли за вечерята, която започва с коктейли, под акомпанимента на пиано - усещането е като за пренасяне назад във времето.

 

Някои дребни неудобства

Ако разполагате със средства, това е наистина един много специален начин за пътуване. Но има и няколко не толкова бляскави изживявания по пътя. Бордовата Wi-Fi услуга не работи безупречно. Леглото в апартамента Budapest Suite е голямо, удобно и луксозно, но очевидно пътуването с влак е свързано с много движение - и доста шум. Осигурени са тапи за уши, които ще са ви необходими, за да прекарате пълноценно нощта в сладки сънища. Собствената баня е описана като "просторна", но това е твърде щедро определение. Но ако да се оплаквате от размера на мраморната баня във вагон на почти стогодишен влак не е определение за проблеми на първия свят, не знам какво е, казва Крис Дуайър

Заслужава ли си?

Да платиш 24 000 евро за еднодневно пътуване с влак от Венеция до Лондон е почти непостижимо. Можете да наемете частен самолет за по-малко. Но историческият характер на пътуването е този, който прави преживяването уникално. В един забързан и постоянно движещ свят има какво да се каже за бавното, елегантно пътуване. Не бива да забравяте, че пътуването с влак е по-устойчиво от повечето видове транспорт, особено от частната авиация.

Данните показват, че много пътници не ограничават пътуванията си, въпреки глобалната криза с разходите за живот, но това пътуване е недостъпно за почти всички, с изключение на 0,1%. Ако имате късмета да разполагате с достатъчно голяма банкова сметка, малко са пътуванията, които могат да се сравнят с него.

Снимка: Venice Simplon-Orient-Express