Малкото градче Рудозем не е сред най-популярните туристически дестинации в България. Но би било грешка да го пропуснете, защото в околностите му ще откриете освен омайна природа, но и сгушена в гъстите гори, една от най-загадъчните крепости - Козник.

Векове наред тя е пазила тайната си и малцина са били онези, които са знаели за съществуването й. Казват, че самият Константин Иречек дълго време търсил средновековната крепост, но уви, усилията му не се увенчали с успех, а в годините това още повече разпалвало интереса към крепостта.

Сега за нея се знае много повече, но все още се извършват проучвания. Крепостта, която се намира над един от основните пътища, който в миналото свързвал Тракия с Беломорието, е била част от крепостната наблюдателно-охранителна система на Родопите. С подобно предназначение били крепостите Беаднос, Аетос, Момчиловата крепост и Асенова крепост.

По време на турското робство крепостта е наричана от местното население Ерим папа, а от турците - Кечи кая (Кози камък, Козя скала).

Снимка: iStock by Getty Images

Крепостите Беаднос и Козник често се описват от летописците на византийските императори, включително и от Йоан Кантакузин. Той споменава, че византийската императрица Ана Савойска се обърнала за помощ към българския цар Иван Александър срещу самия Кантакузин, обявил се за византийски император в Димотика. Като награда за обещаната помощ Иван Александър получил в 1344 г. родопските крепости Цепина, Перущица, Св. Юстина, Станимака, Аетос, Козник и Беаднос, които представляват цяла крепостна система за отбрана на Родопите.

По време на проучванията през годините е разкрит източният зид на крепостта, който е с дължина от 50 м. Открит е и вход с големина 2 метра и дебелина на зидовете 1 метър. От направените сондажни проучвания, южно от входа на крепостта, се е доказало наличието и на други постройки, които са опожарени. Предстои изясняване на периода на функциониране на крепостта. Досега е установено, че е съществувала през 14 в., но не е известно кога е построена.

По време на проучването експертите са се натъкнали и на бронзова гривна от 12 - 13 в., железен нож, множество фрагменти керамика, тежести за вретено. Археолозите са категорични, че по-значителните находки, които ще дадат по-добра датировка на пластовете на самото съоръжение, ще бъдат вътре в крепостта, разкрива Емил Кехайов, ръководител на проекта за развитие на културния туризъм в Рудозем.

Козник е била и във византийско владение, и в българско, но кой е изграждал крепостта, все още остава неизвестно.

Според учените в района на крепостта е бушувал голям пожар към края на 12 век, но не зависимо от това крепостта е продължила да функционира.

До Козник се стига по екоътека "Кечи кая" с дължина 4300 метра. До нея се придвижва по три километров асфалтиран път, следван от два километра черен път. В началото на пътеката са изградени паркинг, беседка с барбекю и чешма. По пътеката има пощадки, от които могат да се насладите на прекрасни гледки към Рудозем и околностите. По маршрута на екопътеката можете да откриете и други забележителности в района - скалните образувания "Двамата братя" и "Главата". Една от най-популярните и необикновени е скалата "Кечи кая".

Според легендите в близост до нея митичният Ерим папа е оставил несметни богатства, но също и византийски и римски владетели. Археолозите все още правят проучвания, както и опитват да открият една от пещерите, която води до безброй тунели под скалите.

Снимка: iStock by Getty Images