Ако обичате да пътувате из острови, Хърватия е идеалната дестинация за вас. Страната разполага с 1 200 острова, които се отличават с очарователни селца, лазурно море и спокойствие.

Благодарение на моста Пелешац пътуването из тях вече е още по-лесно. Открит през юли тази година, мостът на стойност 525 млн. евро и дължина 2 400 метра преминава през пролива между село Комарна на континенталната част на страната и село Бриеста на полуостров Пелешац.

Снимка: iStock by Getty Images

Мостът осигурява директна пътна връзка между най-южната част на Хърватия и останалата част от страната, която бе откъсната при град Неум, където Босна и Херцеговина има излаз на Адриатическо море. Съоръжението се състои от 13 отсечки, шест 33-метрови пилона от армиран бетон и четири ленти.

Чрез него най-накрая се избягва необходимостта да се пътува през границата с Босна и Херцеговина. Това означаваше гранични проверки на влизане и излизане, а с присъединяването на Хърватия към Шенгенската зона през 2023 г. те вероятно ще станат още по-строги.

Мостът има много предимства за туристите, които посещават страната, обяснява Дария Рейч, директор на офиса на Хърватския национален туристически борд, тъй като съкращава времето за пътуване между два от основните туристически центрове в Хърватия - Дубровник и Сплит.

Защо полуостров Пелешац е толкова неустоим?

 

Снимка: iStock by Getty Images

Полуостров Пелешац е невероятна дестинация. Той е гастрономически център, известен с автентичните вина, които се произвеждат там, както и със стридите.

Ако сте почитатели на тези морски дарове, най-доброто място където да ги опитате, е Стон. Заради високата соленост на водите, градът произвежда собствена сол и се смята, че има едни от най-старите солници в Средиземноморието.

Рибарският град е известен и със своите ферми за стриди, като тук те се считат за най-добрите в Хърватия.

Полуостровът се слави и със своите вина, особено с тежките си червени вина. Един от най-известните винопроизводители на полуострова е Мато Виолич - Матушко, който произвежда вино в защитения лозарски район Дингач. Вината, произвеждани от сорта грозде Plavac Mali, могат да бъдат доста силни - съдържанието на алкохол достига до 14%, така че не забравяйте вкусната храна, която районът предлага. Едно ястие се съчетава перфектно с хърватското вино - пека.

Традиционното хърватско блюдо се приготвя с месо, морски дарове, или пък с октопод. Съставките се поставят в голям чугунен тиган и се покриват с капак, преди да се поставят в жаравата на открит огън. Храната бавно се пече, а пресни билки и бяло вино често се добавят за допълнителен вкус. Приготвянето на пека отнема много време, готви се в продължение на четири до пет часа.

Пелешац предлага на авантюристите много възможности да си заслужат обяда.

Полуостровът има много велосипедни алеи. А при толкова неравен и скалист терен, не е изненадващо, че планинското колоездене е изключително популярно тук. Ако искате да се отдадете на истински офроуд, Pelješac Mtb Vibes провежда велопреходи по някои от скалистите пътеки на полуострова, изоставени села и по-труднодостъпни места.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако все пак предпочитате да сте здраво стъпили на земята, разходката по древните стени на град Стон е добър вариант. Според учените те са най-старата защитна стена в Европа и свързват градовете Стон и Мали Стон. Разходката с дължина 5,5 км ще ви отнеме около 40-50 минути, в зависимост от това колко пъти ще спрете, за да си направите снимка.

Докато сте в района, не забравяйте да посетите природния парк "Ластово", който се намира край бреговете на Пелешац. Националният парк се състои от 44 острова, като най-големият от тях, Ластово, е най-южният населен остров в Хърватия. Едно от най-тихите места за изследване в Хърватия, Ластово е дом на някои редки растителни и животински видове, включително красиви и застрашени орхидеи. Кристалните води на Адриатическо море правят това място чудесно и за гмуркане.

Снимка: iStock by Getty Images