За мнозина Барбадос е известен като родното място на рома - дестилерията Mount Gay е основана тук през 1703 г. Но през последните години Барбадос се прочу и с влиятелните си жени - Риана и министър-председателя Миа Мотли.

Мотли, която пое премиерския пост през 2018 г., си спечели впечатляваща репутация на световната политическа сцена благодарение на пламенните си речи за изменението на климата и въздействието му върху малките островни развиващи се страни. Барбадос стана република през ноември 2021 г., но избра да остане част от Общността на нациите, а министърът на туризма подчертава, че страната все още остава близък приятел на Обединеното кралство, и обича и приветства всички туристи, от всяка точка на света.

Снимка: iStock by Getty Images

Макар че Мия Мотли и нейният екип имат планове да насочат Барбадос в зелена посока - страната е поела ангажимент да се освободи от изкопаеми горива до 2030 г. - туризмът остава изключително важна част от живота в Барбадос.

За разлика от дестинации, които искат да ограничат туристическия поток, Барбадос напротив, желае да привлича още и още, а това го превръща в една от най-предпочитаните дестинации на 2023 г.

Снимка: iStock by Getty Images

С какво изкушава Барбадос?

Ако искате да опитате истинските вкусове на Барбадос, посетете Oistins. В това историческо рибарско градче се провежда ежегодният фестивал Oistins, на който всеки Великден се отбелязва празника на местната риболовна индустрия. Не е изненадващо, че в града се предлага прясна риба - от баракуда и снапер до риба меч. Ястията, приготвени от тях са с неповторим и неустоим вкус. А ако искате да се научите сами да приготвяте храна по барбадоски рецепти, на целия остров се предлагат разнообразни уроци по готвене. В Accent Kitchen туристите имат възможност да приготвят каквото пожелаят и да останат колкото пожелаят. Food and Rum Festival е друго събитие в кулинарния календар на Барбадос, което не трябва да пропускате. То се провежда всеки октомври и тази година показа готварските умения на 32 местни готвачи и миксолози.

Снимка: iStock by Getty Images

Един от най-добрите начини да се потопите в духа на Барбадос е фестивалът Crop Over. Провеждан всяко лято, в чест на приключването на активния сезон по събиране на реколтата от захарна тръстика, Crop Over е всъщност най-голямото парти в Барбадос. Празникът, който се отбелязва от здрач до зори, събира на едно място пазари за изкуства и занаяти, улична храна и различни събития за цялото семейство. Кулминацията е Grand Kadooment Day, когато се организира пищен карнавал. Ако искате да се забавлявате в Барбадос, Crop Over е наистина е най-подходящото събитие. Ако имате късмет, може дори да зърнете Риана, която е редовен участник в най-голямото и най-добро парти в страната си.

Всяка година Риана е специален гост на фестивала Crop Over

Официален Instagram профил

Но ако предпочитате да се насладите на Барбадос без тълпи и празненства, трябва да се насочите към по-суровия и ветровит източен бряг на Барбадос. Източното крайбрежие е много живописно и предлага различни възможности да релаксирате. Тук ще откриете диви плажове, заобиколени от великолепни зелени хълмове. Въпреки че трябва да сте внимателни, когато влизате във водата, заради акулите, то е отлично място за разходка.

Има предизвикателство и за онези, които избират не просто да се разхождат, но и да тичат. Run Barbados е двудневно събитие, през декември по източното крайбрежие, на което можете да тествате издръжливостта си.

Но Барбадос предлага и още различни възможности да опознаете острова и културата му.

Тук ще откриете къщата на първия американски президент Джордж Вашингтон. Като дете той прекарва около два месеца в Барбадос, живеейки в Къщата на Буш Хил. Островът остава единственото място в чужбина, което той е посетил през живота си. Къщата е отворена за посещения от понеделник до петък.

Не пропускайте абатството Сейнт Никълъс, което всъщност никога не е изпълнявало религиозни функции, но пък се слави с история за духове. Местните твърдят, че собственикът на сградата - полковник Берингер, загинал в дуел, а безсмъртната му душа броди из абатството.

Пещерата Харисън ще ви впечатли с кристално чиста вода,  езера и водопади, но и с обитателите си, сред които не само прилепи, но и зелени маймуни. А вятърната мелница Морган Люис, построена преди около 300 години, е единствената в света, в която все още се мели захарна тръстика. Туристите могат да наблюдават процеса и да опитат пресния сок на място.

Барбадос наистина блести като диамант, но и очарова с непринуденост и гостоприемство. 

 

Снимка: Pixabay