Катар е зает не само с изграждането на футболни стадиони, но и на множество забележителни в архитектурно отношение и достъпни музеи в добре документирания си стремеж да бъде признат за столица на изкуствата на Арабския полуостров. Повечето от големите музеи са открити или обновени през последното десетилетие, като до 2030 г. се планира три допълнителни художествени институции да разширят културните предложения на Катар - музеят Lusail, представящ ориенталистичната колекция на Катарските музеи, музеят Art Mill, посветен на съвременното изкуство, и Катарският автомобилен музей, посветен на манията на нацията по луксозните автомобили.

Снимка: iStock by Getty Images

 Общественото изкуство също продължава да се разраства, като колосалният Dugong на американския скулптор Джеф Кунс е сред 40-те нови обществени обекта, инсталирани в Доха през 2022 г. Представяме ви шест от най-добрите музеи в Катар

Музей на шейх Файсал Бин Касим Ал Тани

Снимка: alsamriyaestate.com

Къде милиардерите държат всички свои любими играчки? Ако сте президент на един от най-големите конгломерати в Катар, построявате огромен музей, насред катарската пустиня и го отваряте любезно за обществеността.

Най-странният музей в Катар, Музеят на шейх Файсал бин Касим ал Тани (FBQ Museum), е пещера на Аладин, в която са събрани исторически артефакти от четири континента. На моменти те са объркващо изложени заедно с любителски изглеждащи произведения на изкуството и случайни куриози - липсата на тълкувателна информация оставя много на въображението тук. И все пак има много скъпоценни камъни, сред които впечатляваща колекция от корани и традиционен дамаскински дом с изящни плочки и решетки. Посетителите, които търсят стаята на Саддам Хюсеин, ще открият, че спорната изложба вече не е достъпна за посетители. Но почитателите на класическите автомобили няма да останат разочаровани, тъй като около 300 автомобила от огромната колекция на шейха вече са изложени в огромно ново крило. Макар че една значителна инвестиция в кураторството би послужила добре на главния музей, възможността да надникнете в хазната на един от 3000-те най-богати хора в света си заслужава 30-минутното пътуване с Uber от центъра на Доха.  

Музей на ислямското изкуство

Снимка: iStock by Getty Images

Твърди се, че легендарният архитект И. М. Пей е бил убеден да излезе в пенсия, за да проектира сградата, която щеше да обяви пред света намеренията на Катар за център на изкуствата при откриването ѝ през 2008 г. Музеят на ислямското изкуство в Доха (MIA) е една от най-разпознаваемите сгради в града, която се издига в залива на Доха като пищна сватбена торта на собствен изкуствен остров. Вътре се намира най-голямата в света колекция от ислямско изкуство, обхващаща 1400 години и три континента. Открит отново през 2022 г. след 18-месечна реконструкция, музеят представя разширени интерпретативни материали, предоставящи липсващия досега контекст на огромната колекция от ръкописи, керамика, текстил, дърворезба, бижута и други съкровища.

Галериите, посветени на исляма в Китай и Югоизточна Азия, са нови. Ежедневно се провеждат безплатни обиколки на музея, като темите варират от калиграфия до килими. В музея се помещава и библиотека с повече от 21 000 книги за ислямското изкуство, а средиземноморският ресторант IDAM на френската кулинарна легенда Ален Дюкас заема последния (пети) етаж. Пешеходен мост свързва музея с парка MIA, в който се намират някои впечатляващи обществени произведения на изкуството.

Национален музей на Катар

Снимка: iStock by Getty Images

Националният музей на Катар (NMoQ) се характеризира с гигантски взаимосвързани дискове, имитиращи сложните кристални клъстери, за които е известно, че "цъфтят" в катарската пустиня, и е една от най-емблематичните сгради в страната. Макар да изглежда, че ще ви е необходим цял ден, за да разгледате музея по проект на Жан Нувел, заемащ огромна част от историческия център на Доха, изложбените му зали заемат само малка част от структурата. Открити през 2019 г., 11-те свързани помежду си галерии на NMoQ разказват историята на Катар от геоложкото му формиране до днешната богата на петрол държава с 2,6 милиона жители. Филмите помагат да се вдъхне живот на много от експертно подбраните експонати, като аудиогидовете са предназначени да се използват както в музея, така и у дома. Откриването на петрола през 1939 г., което поставя началото на индустриалното развитие на Катар, пренася експонатите в модерната епоха, като сред изложените артефакти е и може би най-спорният плик в спортната история - обявяването на Катар за домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г. Но преживяването в NMoQ не свършва дотук, като пътеката за посетители продължава навън към възстановения оригинален дворец на шейх Абдула бин Джасим Ал Тани, управлявал в периода 1913-1949 г. като трети емир на Катар. Вътре в скромната постройка няма много какво да се види, но традиционната сграда предлага рядък поглед към една отминала епоха. Би било небрежно да се подмине магазинът за сувенири, където вълнообразните дървени повърхности, които имитират органичната форма на музея, придават на това сюрреалистично пространство усещане за пещера. Музеят разполага и с ресторант Jiwan на Alain Ducasse.

Музеи Msheireb

Снимка: iStock by Getty Images

Историческото ядро на Доха е разрушено, за да се построи ултрамодерният квартал Msheireb Downtown в началото на 2010 г.. За щастие булдозерите са пощадили четири съседни къщи, които са част от културното наследство и в които сега се помещават музеите Msheireb - една от най-интересните безплатни атракции в Доха. Най-големият от четирите музея, Къщата на Бин Джелмуд, изследва и най-интересната тема - робството и експлоатацията на човешкия труд. Макар че ролята на Катар и в двата случая до голяма степен е фокусирана върху миналото, подривното пространство все пак принуждава посетителите от Персийския залив и отвъд него да си дадат сметка за историческите нарушения на правата на човека, които продължават и през 21 век. В съседство се намира Company House, ода за петролната индустрия на Катар, откъдето странична врата води към по-малката и по-интересна Radwani House. Построена през 20-те години на миналия век, тя е обзаведена така, че да представи прозорец към традиционния живот на катарското семейство през тази епоха. От другата страна на пътя, къщата Mohammed Bin Jassim House е посветена на архитектурното наследство на Доха, по-специално на преустройството на Msheireb.

Mataf, Арабски музей на модерното изкуство

Снимка: Getty Images

Чудесен повод да разгледате футуристичния квартал Education City в Доха - Mataf: Арабският музей на модерното изкуство е дом на най-голямата в света колекция от модерно и съвременно арабско изкуство. Сградата на музея, заобиколена от скулптурна градина, е малко по-незабележителна за катарска институция за изкуство. Но Mataf никога не е бил замислян като постоянен музей, а френският архитект Жан-Франсоа Боден е бил нает да преобрази бившето училище, за да помести временно колекцията, събирана в продължение на три десетилетия от шейх Хасан бин Мохамед бин Али Ал Тани, братовчед на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани. Открити през 2010 г., 12-те галерии на Mataf заемат два етажа, като в галерии 1-7 се представят временни изложби, а в 8-12 се редуват творби от постоянната колекция на музея, която наброява 9000 екземпляра. Основните теми, разгледани в изложбите, включват естетиката и политиката на промяната и прогреса - от развитието на петролната индустрия в Близкия изток до ролята на жените в арабското общество. Настроението се разведрява от преливащите от цветове геометрични творби на мароканския художник Мохамед Мелехи и ливанския художник Гебран Тарази (и двете се намират в галерия 11), а на пещерния вход на музея има огромен екран, на който обикновено се прожектират видео творби.

3-2-1 Катарски олимпийски и спортен музей

Снимка: iStock by Getty Images

В Катарския олимпийски и спортен музей не е трудно да се досетите кое друго голямо международно спортно събитие Катар смята да организира. Открита в навечерието на Световното първенство по футбол през 2022 г., сградата със спираловиден достъп е заобиколена от пет пръстена, които през нощта светят в червено, зелено, бяло, жълто и синьо. Присъединени към международния стадион "Халифа", седемте галерии на музея започват с историята на спорта, допълнена от редица интригуващи артефакти. Феновете на спорта със сигурност ще се забавляват в олимпийската галерия. Сред експонатите са чифт боксови ръкавици, носени (и подписани) от Касиус Клей (по-късно известен като Мохамед Али) по време на квалификационните кръгове за олимпийския отбор на САЩ в навечерието на Летните олимпийски игри в Рим през 1960 г., където 18-годишният тогава боксьор в тежка категория печели златото. След това е Залата на спортистите, в която е представено наследството на 90 спортисти, оставили незаличима следа в съвременния спорт - от известни имена като Юсейн Болт и Пеле до по-малко известни легенди като френския ветроходец Антоан Албо и швейцарския параолимпийски състезател Хайнц Фрай. За да се възползвате максимално от последната част - Зоната за активиране, където посетителите се приканват да си сложат гривна 3-2-1 и да преминат през 18 интерактивни станции, предназначени да измерят тяхната "физическа грамотност", се препоръчва да облечете удобни дрехи. След като изпълнят предизвикателствата, разпределени в шест тематични пространства, включително "пустинята", където избутването на автомобил 4WD от изкуствена пясъчна дюна е предназначено за проверка на силата на горната част на тялото, участниците могат да прокарат гривната си на специален павилион, за да получат персонализиран профил, определящ ключови физически и умствени качества. Темата продължава и на последния етаж на ресторанта Naua, където английският готвач Том Айкънс, носител на звезда Мишлен, е разработил здравословно гурме меню.