На 11 септември етиопците ще отбележат края на една година и началото на друга. Но тук идва интересното - когато източноафриканската държава посрещне Новата си година, всъщност ще влезе в 2017 г. според техния уникален календар, пише CNN.

Как е възможно Етиопия, втората по население държава в Африка, да изостава със седем години и осем месеца от по-голямата част от останалия свят? И как това се отразява на етиопците, живеещи в един все по-взаимосвързан свят, който функционира по съвсем различен времеви стандарт?

Отговорите се крият дълбоко в традициите, съхранявани през вековете, и в силното чувство за национална идентичност, което отличава Етиопия. А историята на този календар е история на една нация, която съумява да запази своята уникалност в лицето на глобализацията.

Но защо?

В Етиопия годината на раждане на Исус Христос се смята, че заема място седем години по-късно годината, която посочва григорианския или "западния" календар, който е въведен от папа Григорий XIII през 1582 година.

Снимка: iStock by Getty Images

Според експерти, Римската църква е коригирала изчислението си през 500 г., но все пак Етиопската православна църква е избрала да се придържа към древните дати, на фона на останалия свят, който се е адаптирал към промените. "Ние сме уникални. Никога не сме били колонизирани. Имаме собствен календар, имаме собствена азбука, имаме свои собствени културни традиции", казва Ешету Гетачеу, главен изпълнителен директор на Rotate Ethiopia Tours And Travel. Ето за това чувство на националност говорим.

Тази уникална система често предизвиква изумление у пътуващите, които посещават Етиопия и откриват, че са "пътували назад във времето". Мнозина от тях споделят своите изненада и възхищение в социалните медии.

Смята се, че етиопският календар, датиращ от поне 1500 години, има много прилики с календара на коптската църква в Александрия. Това е ориенталска православна християнска църква, базирана в Египет.

Календарът, следващ слънчево-лунната система, има 13 месеца, като 12 от тях са с по 30 дни. Последният месец е кратък, състоящ се само от пет дни или шест дни през високосна година.

А какви са предизвикателствата?

Въпреки своята уникалност, му се налага да съжителства с григорианския календар, тъй като е използван от международните фирми и училища в страната. Това принуждава много етиопци да жонглират между традиционния и западния календар. Колкото и да е трудно, двойната времева рамка се е превърнала в част от ежедневието им.

Снимка: iStock by Getty Images

"Много е трудно. Все още не мога да се превключа. Това е доста голямо предизвикателство. Трябва да мисля за часовете, дните, месеците, а понякога дори годината", казва етиопският археолог Гойтом В. Текле, който в момента се намира в Германия, пред CNN Travel.

Текле обяснява, че някои институции трябва непрекъснато да превключват между двата календара, като работят с различните дати и часове, когато си кореспондират с етиопци, за да не се случва объркване. Дори нещо толкова просто като издаване на акт за раждане може да създаде проблеми при опит за сливане на етиопската система и западната система.

Германската историчка Верена Кребс дава и други примери за подобен различен календар. Сред тях е древноегипетският календар, където 2024 година съответства на 6266 година. Също Саудитска Арабия традиционно дава приоритет на календара Хиджра, съставен от 12 месеца и 354 дни, но наскоро одобри използването на григорианския календар за официални отношения. Междувременно еврейският календар е официалният календар на Израел.

Кребс смята, че интересът към етиопския календар се е увеличил през последните години, което предполага, че това може да е свързано с факта, че той е близък до григорианския, но все пак различен.

С повече логика

Фотографът Абел Гашоу е сред многото етиопци, които са се приспособили да се движат между двата календара относително лесно. Той обаче признава, че предпочита етиопския, описвайки го като "по-логичен", особено по отношение на началото на годината.

Новата година, пристига към края на дъждовния сезон. Адис Абеба, цвете, характерно за Етиопия, цъфти през този период и се е превърнало в символ на етиопската Нова година. "Това е като ново начало. Това е ново начало за нас. След това количеството дъжд, където и да отидете, е толкова зелено и хубаво", казва той.

Посочва, че празнуването на Нова година на 1 януари няма да има смисъл в Етиопия, тъй като датата пада през сухия сезон, докато при 11 септември (или 12 септември през високосна година) не е така. "Знам, че това е лош ден за света, но това е нашият календар", казва Гашо, споменавайки атаките от 11 септември през 2001 година.

12-часов часовник

Докато повечето страни започват деня си в полунощ, етиопците използват 12-часова часовникова система, която тече от зори до здрач, започвайки в 1:00 часа сутринта. Това означава, че това, което повечето хора извън страната биха сметнали за 7:00 сутринта, етиопците биха класифицирали като 1:00 сутринта.

Гашоу обяснява, че това отразява живота в Етиопия, защото часовете на дневна светлина в страната са доста постоянни поради близостта й до Екватора и целогодишно изгрева и залеза са по едно и също време. Затова изглежда и като по-разумен подход. "Честно казано, не знам защо европейското време се променя в полунощ", казва той.

Разбираемо е, че това може да предизвика объркване, особено за пътуващите, посещаващи страната. Когато планира срещи с международни посетители, Гашоу винаги се грижи да изясни дали имат предвид етиопското време или западното време. "Освен това, когато купувам самолетен билет, авиокомпаниите използват европейския календар, така че проверявам три или четири пъти, за да съм сигурен," допълва той.

Въпреки това, веднъж е пропуснал изпит, защото графикът му в университета е бил по западното време и той не е разбрал.

Време ли е за промяна?

"Етиопия е много консервативна християнска страна, в която мнозинството от хората не се интересуват от останалия свят", казва Гойтом В. Текле.

Разбира се, Етиопия е развита страна и е стигнала до 2024 г. (или 2016 г. в зависимост от това коя система използвате), но без да променя подхода си към отчитането на времето.

Но има ли вероятност това да се промени в бъдеще?

"Знам, че много хора в днешно време вече, разбира се, имат смартфони. Ще бъде интересно да видим как ще се развият нещата през следващите десетилетия, с тази свързаност с "останалия свят" и дали ще окаже влияние", смята Верена Кребс.

Според нея, трудно може да се защити идеята, че страна с население от около 130 милиона трябва да промени една от своите дългогодишни традиции в името на "практичността". "Няма реална причина, освен практичността, някой да се адаптира към западния метод за проследяване на времето в един глобализиран свят. От гледна точка на външен човек, не мисля, че която и да е друга нация трябва да загуби собствената си местна система, която има много по-голямо културно значение и значение за тях", казва тя.

Абел Гашоу също не мисли, че това е особено належащ проблем или нещо, което ще има голямо значение за страната, така или иначе.

Докато светът върви с висока скорост и почти осем години напред, етиопците живеят в ритъма на своите обичаи и времева рамка, която им придава усещане за принадлежност и гордост. Е, разбира се, понякога това може да създава предизвикателства в международните отношения и комуникация, но културното наследство е в пъти по-важно за Етиопия.