Докато европейските и скандинавските дестинации често се оказват на върха на световните класации - като например най-здравите страни в света или най-подходящите за отглеждане на деца - Канада тихо се изкачва в класацията като държава, с която не може да не се съобразиш. Това е особено видно в последния индекс на най-добрите за живеене градове, изготвен от Economist Intelligence Unit, в който три от канадските градове са включени в топ 10, повече от всяка друга представена държава.

Трите най-добри канадски града в списъка са Ванкувър (на 5-то място), Калгари (на 7-мо място с Женева) и Торонто (на 9-то място), като всеки от тях има перфектни оценки за здравеопазване и образование. Тези фактори се харесват на канадците, които се радват и подкрепят положителните правителствени политики, подобряващи качеството на живот в тях.

"Нашата прогресивна политика и здравеопазване правят Канада прекрасно място за живеене", казва пред BBC Саманта Фалк, жителка на Ванкувър. "Не мога да си представя да живея в страна, в която трябва да се притеснявам дали ще мога да си позволя да отида на лекар или да заведа детето си в болница, или да рискувам да фалирам, ако имам рак."

Това усещане за грижа се разпростира отвъд политиците, като води до чувство за общност, което пък подобрява условията на живот както на работното място, така и у дома. "Подавайки ръка в училищата до подкрепа на възрастните хора и повдигане на духа на собствениците на фирми, канадците са известни със своята дружелюбна и подкрепяща природа", казва Джейн Столър от Ванкувър. "Това чувство за приятелство създава положителна среда, в която хората могат да се развиват и да намират удовлетворение както в личния, така и в професионалния си живот."

Това, което жителите обичат най-много обаче, е силната връзка на страната с природата. "И трите най-приятни за живеене града - подобно на много други в Канада - са разположени близо до природата и също така са я включили в градския си дизайн", казва Фалк, която е живяла в Монреал, Торонто и Калгари.  Но дори и извън големите градове фокусът върху природата продължава да бъде водещ, отразявайки значението на дивата природа за жителите. "Ние сме хора на открито!" казва Фалк.

Разположен на територията на втората по големина страна в света (след Русия), всеки от трите канадски града има своята привлекателност. 

Ванкувър

Снимка: iStock by Getty Images

Разположен на живописното западно крайбрежие на страната, Ванкувър се превърна в най-приятния за живеене град в Канада благодарение на високите резултати в подиндекса за култура и околна среда, като в топ 10 го изпревари само Окланд. Това е мнение, което се споделя от жителите на града, които са възхитени от природните красоти тук.

"Уникалното и великолепно съчетание на планини и океан прави Ванкувър неустоим", казва Фалк, която управлява едноименната си фирма за комуникации в града. "Дори и след 20 години живот във Ванкувър, градът продължава да спира дъха ми."

За да се възползвате максимално от града и да се почувствате като у дома си тук, тя препоръчва да излезете навън - дори (и особено) когато вали. Едно от достъпните места за такава разходка е паркът Стенли - обществен парк с площ 405 хектара в центъра на града, в който има крайбрежна дъждовна гора с вековни дървета, включително все още стоящия пън на 700-800-годишен червен кедър, наречен Кухото дърво.

Ванкувър, паркът Стенли

Снимка: iStock by Getty Images

За авантюристите препоръчва да изкачат 2,9-километровата пътека Grouse Grind по склона на Grouse Mountain. "Често наричана "стълбищна гимнастика" в природата, пътеката ще ви "вземе дъха", но наградата на върха си заслужава", казва тя. "Изпийте кафе или чаша вино в ресторанта на върха на планината и се насладете на гледката - и се спуснете с гондолата надолу."

За онези, които предпочитат по-спокойни изживявания, кулинарната сцена е непреодолимо изкушение. "От изискани ресторанти до улична храна и фермерски пазари - никога няма да ви липсват вкусни лакомства", казва Столър. Жителите на Ванкувър препоръчват сушито в града, което според тях е най-добрият и най-евтин избор от суши ресторанти извън Япония.

Градът също така насърчава предприемаческия дух и сътрудничеството, които създават гостоприемно усещане за дом. "Хората във Ванкувър са отворени, разнообразни и обичат да се събират заедно за изкуство, технологии или зелени инициативи", казва Столър. Малкият географски обхват поддържа града организиран и креативен. "Тук няма да намерите толкова хипермаркети, колкото в друг град, което насърчава пазаруването от малки семейни магазини и подпомагането на общността. Това е печелившо за всички.", казва тя.

Калгари

Разположен в близост до Скалистите планини в западната провинция Албърта, Калгари превъзхожда другите два канадски града с перфектния си резултат за стабилност в индекса (мярка за граждански вълнения и правителствена корупция). Жителите описват Калгари като "предлагащ удобствата на големия град", като същевременно разходите за живот са по-ниски от тези в другите сравними канадски градове.

Снимка: iStock by Getty Images

"Въпреки че е един от най-големите градове в Канада, Калгари успява да запази своя уникален чар, който се дължи на приятелски настроените местни жители, ориентирания към общността начин на мислене и фермерските пазари в квартала",  блогърката Лора Поуп. "И все пак не му липсват модерни заведения за хранене, културни фестивали и невероятен нощен живот." Градът е и многообразен - третият по разнообразие в Канада с повече от 240 етнически общности и 165 езика.

Градът има и доходоносна петролна и газова промишленост, голяма бизнес общност от "бели якички" и достъпни разходи за живот. "Калгарците имат пари и обичат да ги харчат", казва Джеси П. Каябо, специалист по комуникации, която се е преместила в града от Едмънтън преди три години. През летните месеци центърът на града и околностите му са пълни с хора, а през хокейния сезон костюмите и вратовръзките се сменят с фланелки на Calgary Flames, обяснява тя. Годишният фестивал Calgary Stampede (който започва в първия петък на юли) е 10-дневно парти и родео, на което всички носят уестърн костюми, а фестивалът посреща хора от цял свят.

Снимка: iStock by Getty Images

"Всички са навън. Парковете са пълни, а ресторантите заети", категорична е и Шанън Хюз, собственик на консултантска фирма. Тя препоръчва да резервирате място в ресторант Major Tom по залез слънце, за да оцените истински планинската гледка на града.

Подобно на голяма част от Канада, лесният достъп до природата подобрява качеството на живот тук. Калгари разполага с най-обширната мрежа от асфалтирани пътеки и велосипедни алеи в Северна Америка, с повече от 1000 км алеи за пешеходци и велосипедисти. "Разходките ми с велосипед по тези пътеки ме доведоха до откриването на някои от скритите съкровища на града, предоставиха ми впечатляващи гледки и ми дадоха ежедневна доза от природата, за която жадувам", казва Поуп.

Дори и през зимата в града не липсват дейности - от каране на ски, кънки и дори колоездене на лед, като голяма част от инфраструктурата все още е запазена от времето, когато градът е бил домакин на Зимните олимпийски игри през 1988 г. Жителите казват, че зимите са дълги и студени, така че чужденците, които идват от по-топъл климат, трябва да инвестират в качествена зимна екипировка.

Торонто

Като най-населения град в Канада, Торонто съчетава атмосферата на големия град с повече от 1500 парка, които поддържат връзката на жителите с природата. С отличен резултат в подкласацията за стабилност, Торонто поддържа чувство за безопасност, което позволява на хората да се чувстват комфортно, независимо дали се разхождат, използват обществен транспорт или карат колело.

Снимка: iStock by Getty Images

Ориентираната към човека инфраструктура прави живота много по-лесен, отколкото в сравними големи градове. Жителите на Торонто са особено доволни от PATH - подземната пешеходна алея, която прави канадската зима по-поносима. "От офиса ми до летището, влака, до ресторанта, магазините и дори посещенията при лекаря - всичко е удобно достъпно, без да е необходимо зимно палто", казва Хоанг Ан Ле.

Кира Марскел е съгласна с това и казва, че макар и транспортната комисия на Торонто (TTC) да не е лишена от недостатъци, наличието на интегрирани транспортни възможности - повечето от които се движат в рамките на четири минути - е от голямо значение, когато идваш от предградие, където единствената възможност е шофирането. "Имаме и велосипеди под наем в целия град, което е чудесна възможност за придвижване, на която се наслаждавам напоследък", добавя тя.

Градът е известен и със своето многообразие, като над 51% от жителите му са родени извън Канада. "Това е единственият голям западен град, в който видимото [небяло] малцинство е мнозинство", казва Маркус Радер, главен изпълнителен директор и съосновател на софтуерната компания Hostaway. "Тук има възможност да се запознаете с много култури и езици, а Канада приема мултикултурността, вместо да настоява за асимилация." Това културно многообразие обогатява общността чрез различни фестивали и проявява уважение към споделянето на нови идеи и начин на живот."

Предприемаческият дух също оказва влияние върху Торонто - от големия бизнес (Uber, Google и Facebook имат офиси тук) до новите предприятия. През последните години градът се превърна в третия по големина технологичен център в Северна Америка, веднага след Ню Йорк и Силициевата долина. Когато се съчетае с разнообразната общност на града, технологичната сцена създава чудесна възможност за запознаване с хора от различни култури и среди, казват жителите.

"Интересно е да се запознаеш с културните навици на различни хора", казва Джонатан Азури, главен изпълнителен директор и съосновател на CatchCorner, приложение за резервиране на спортни съоръжения. "Придобиваш усещане за международен професионален опит, без да се налага да напускаш града."

Снимка: iStock by Getty Images

 

 

 

 

 

 

Translated with DeepL