За своите милиарди години живот Земята е преживяла какво ли не. Ако има място, на което историята ѝ е написана като в учебник, това са каньоните. По извисяващите се скали изследователите проследяват какво се е случило през различните епохи и попълват неизвестните в уравнението на живота.

Застанали на ръба на някой каньон, загледани в мащабите на природата и собствената си нищожност, хората не спират да се стичат към тези природни чудеса.

Чрез следващите снимки можете да се пренесете до едни от най-дълбоките, страховити и едновременно с това красиви каньони в целия свят.

Вижте галерия >>>

 

Каньонът Колка, Перу

Наблюдателна площадка при каньона Колка, Перу

Снимка: iStock by Getty Images

С дълбочината си от 3270 м каньонът Калкота в Перу е един от най-дълбоките в света. Той е толкова отдалечен, че едва преди 30 години размерите му са официално удостоверени от група истински авантюристи, които се осмелили да слязат до река Колка. Днес край каньона има изградени наблюдателни площадки за туристите.

Каньонът на река Блайд, Южна Африка

Каньонът на река Блайд, Южна Африка

Снимка: iStock by Getty Images

Каньонът на река Блайд не е сред най-дълбоките, но е един от най-големите и най-зелените в света. Каньонът е потънал в субтропическа растителност, което е разнообразие от предимно скалистите каньони в други части на света. Дълъг е над 25 км и дълбок 750 м.

Гранд каньон, САЩ

Снимка: iStock by Getty Images

Вероятно най-прочутият каньон на света е и един от най-големите и най-добре уредените за посещение. Дълъг е близо 450 км, широк е до 29 км, а дълбочината му достига 1857 м. На дъното му тече река Колорадо, а по извисяващите се от двете ѝ страни скали учените могат да разчетат повече от 2 милиарда години от историята на планетата. На територията му се намират няколко национални парка, защитени зони и резервати за индианци.

Каньонът на река Фиш, Намибия

Каньонът на река Фиш, Намибия

Снимка: iStock by Getty Images

Каньонът на река Фиш е втората най-посещавана забележителност в Намибия и най-големият каньон в Африка. Дължината му е 160 км, в най-широките си части достига до 27 км, а в най-дълбоките - 550 м. Река Фиш тече неравномерно, като обикновено през лятото наводнява каньона, а през сухия сезон се превръща в поредица от продълговати басейни. Любопитно е, че 90 км от каньона са частна собственост, а в останалите 70 км има наблюдателни площадки и къмпинги за туристите.

Каньонът Итаибезиньо, Бразилия

Итаибезиньо, Бразилия

Снимка: iStock by Getty Images

Едно от местата с най-драматични гледки в Бразилия иронично е и едно от най-неизвестните. Намира се на около 1000 км от Рио де Жанейро и е част от Национален парк Апарадос да Сера.