Има нещо романтично и магично в пътешествията с влак. Дори и да се возите на най-съвременния влак, все го има онова усещане за минали времена, за срещи на гарата и за унасящо клатушкане.

А има и такива пътешествия с влак, които си струват не само заради гледките, но и заради самите легендарни влакове, които ви возят, или заради невероятните виадукти и мостове, по които минавате.

Следват седем от най-живописните пътешествия с влак по света, които да включите в списъка си с мечтани дестинации (освен Ориент Експрес и Транссибирската железница).

Разгледайте фотогалерия >>>

Железницата Флам, Норвегия

Влакът Флам в Норвегия

Снимка: iStock by Getty Images

Музей на железницата Флам, Норвегия

Снимка: iStock by Getty Images

Това е един от най-стръмните жп маршрути в света. През 80% от едночасовото пътуване наклонът на линията е 5,5%, а влакът се движи от морското ниво до 863 м надморска височина покрай планини, водопади и през 20 тунела. Гледките по пътя са зашеметяващи, а влакът си има и музей.

Бернина Експрес, Швейцария

Бернина Експрес, Шотландия

Снимка: iStock by Getty Images

Този яркочервен влак се движи между Санкт Мориц (или Кур) до Тирано в Италия. По маршрута си прекосява една от най-красивите части на Швейцарските Алпи и намиращите се там ледници, а след това се спуска на юг и надолу към палмите на Италия. По пътя влакът минава през 55 тунела и 196 моста, от които най-знаменит е 65-метровият виадукт Ландвасер (на заглавната снимка).

Мостът с деветте арки, Шри Ланка

Мостът с деветте арки в Шри Ланка

Пътуването с влак в Югоизточна Азия е приключение само по себе си, но има едно място в Шри Ланка, което е добило легендарен статут - Мостът с деветте арки, който се намира между жп гарите Ела и Демодара. Височината на моста е 24 м, а дължината му е над 90 м. Това, което впечатлява туристите, са изящните арки, разположени насред сочнозелената джунгла.

Роки Маунтъниър, Канада

Роки Маунтъниър има вагони с прозрачен покрив

Роки Маунтъниър е не просто влак, а истински луксозен хотел на колела, който свързва Торонто с Ванкувър в Канада. Влакът има различни маршрути - от 2-3-дневни до двуседмични, които отвеждат пътниците през планини, национални паркове, водопади (включително Ниагара), срещат ги с лосове и мечки. Някои от купетата са със стъклен покрив за пълно потапяне в красивата природа по трасето на влака.

Виадуктът Гленфинан, Шотландия

Виадуктът Гленфинан в Шотландия с атракционен парен локомотив

Снимка: iStock by Getty Images

Минаването по този 120-годишен виадукт е един от акцентите на пътуването с влак в Северношотландската планинска земя. Освен стандартните дизелови влакове, лятно време пускат по маршрута от Глазгоу до Мелиг и влак с парен локомотив.

Хайръм Бингъм, Перу

Хайръм Бингъм е луксозен влак до Мачу Пикчу

Има няколко начина да се стигне до Мачу Пикчу, но влакът Хирам Бингъм Експрес е най-луксозният сред тях. Изисканото пътуване включва тематичен брънч, селекция от перуански вина и безценни гледки през прозореца. В цената на пътуването е включен и гид за Мачу Пикчу.

Чинкуе Тере, Италия

Влакът през Чинкуе Тере, Италия, се движи предимно в тунел

Снимка: iStock by Getty Images

Чинкуе Тере са пет селца в Лигурия, Италия, до които някога се е стигало само по два начина - с лодка и на гърба на магаре. Непристъпната местност от едната страна и синьото море от другата, заедно с терасовидните насаждения с лимони, лозя и маслини между селата ги правят любимо място за планински преходи. Селата са свързани и с жп линия, която заради особеностите на терена, е в по-голямата си част в тунел.