Хората имат много причини да ходят в Италия - по работа или за почивка, заради кафето и виното, пастата и тирамисуто, музеите и площадите...

Повечето са виждали толкова много снимки и филми за страната, че може дори да останат с усещането, че вече са били там, още преди кракът им да е стъпил на италианска земя за първи път.

Ако има един сигурен начин човек да види до болка позната дестинация с нови очи, това е да стане преди изгрев и да посрещне слънцето. Ще цитираме откъс от книгата "203 предизвикателства за пътешественици", която отскоро отново е налична по книжарниците в страната:

Предизвикателство 34: Когато си на почивка, поне веднъж стани рано и виж изгрева (или изобщо не си лягай и виж изгрева - вариант за тези, които не могат да стават рано).

Почерпи вдъхновение от... Робърт М. Пърсинг и книгата му "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет": "Повъртях се в леглото, опитвайки се да заспя отново, но чух да кукурига петел и се сетих, че сме на почивка и няма смисъл да се спи."

Още няколко идеи: Виж изгрева от планински връх. От плажа. От палатката - като си свалил ципа ѝ и се излежаваш без да излизаш. От лодка - защото си излязъл да гребеш по тъмно. В поле от цветя (например цъфнали полета с лавандула или рози). От прозореца си - стани специално за изгрева, а след това си доспи. От колата - защото тъкмо пристигаш след цяла нощ шофиране.

Когато става дума за изгреви в Италия, едва ли има място, което да не става, но все пак събрахме малко вдъхновение в снимки. А и Италия вече е достъпна за туристи само с отрицателен PCR тест, след като преди броени дни отмени задължителната 5-дневна карантина за чужденци.

Разгледайте галерия със снимки >>>

Колизеят в Рим

Колизеят в Рим

Снимка: iStock by Getty Images

Заради невисокото строителство в центъра на Рим можете да видите изгрев зад Колизея - нещо немислимо за много други свръхурбанизирани градове по света. Станете рано, за да се насладите на хилядолетната арена без купищата туристи, които я обсаждат по-късно през деня.

Хълмовете на Тоскана

Изгрев по хълмовете на Тоскана

Снимка: iStock by Getty Images

Тоскана е до голяма степен пример за туризма такъв, какъвто би бил в една по-добра паралелна вселена. Вместо блъскащите се с лакти десетки хиляди туристи във Флоренция и Венеция, които посещават едни и същи места и си правят едни и същи снимки, в Тоскана преживяване е много по-персонализирано и не е централизирано на едно място. Многобройните винарни и вили, разхвърляни по хълмовете на областта, обещават красиви изгреви и залези, бутикови дегустации на вино и бавен и щастлив живот. 

Атрани на Амалфийското крайбрежие

Изгрев край Трани, Амалфийско крайбрежие

Снимка: iStock by Getty Images

Амалфийското крайбрежие е по-известно със залезите си, но не липсват и места за впечатляващо посрещане на слънцето сутрин. Прочутото градче Атрани, подобно на много други населени места в тази част на Италия, е разположено на етажи и има солиден гръб от скали от едната си страна и безкрайната морска шир от другата. 

Миланската катедрала

Миланската катедрала

Снимка: iStock by Getty Images

Рано сутрин можете да си уловите гледка към Миланската катедрала без туристи. На заден план са само изгряващото слънце и вездесъщите гълъби. 

Доломитите

Изгрев в Доломитите

Снимка: iStock by Getty Images

Италианците разполагат с чудесни планини в алпийски стил и мнозина се възползват от възможностите да прекарват времето си там по най-различни начини - с колело, пеша или по маршрутите за катерене. Тези, които тръгват рано по своите маршрути, виждат и едни от най-красивити изгреви в Италия. 

Алберобело

Слънцето близва покривите на магичните къщички в Алберобело

Снимка: iStock by Getty Images

Градчето с приказните каменни къщички Алберобело се посещава от все повече туристи през последните години преди пандемията. Един от най-магическите моменти да сте там, е вечер по здрач, когато небето е в меки цветове, а лампите на заведенията и къщите за гости, разположени в трулите (така се казват традиционните къщи), озаряват каменните улици.

Следващият специален миг е сутрин по изгрев, когато първите лъчи на слънцето озарят върховете на покривите, а туристите още спят в хотелите си.

 Венеция

Базиликата Санта Мария дела Салюте във Венеция

Снимка: iStock by Getty Images

За мнозина Венеция е клише, но именно свръхтуристическите градове са най-трансформирани сутрин по изгрев. Излезте изпод завивките веднага щом небето порозовее и си намерете мост или бряг с гледка към изгрева. 

Сардиния

Скалата Захарна бучка край бреговете на остров Сардиния

Снимка: iStock by Getty Images

Остров Сардиния е в списъка с мечтани дестинации на значително по-малко хора в сравнение с почитателите на Сицилия, но това дава едно огромно предимство на Сардиния - по крайбрежието с чудесни пясъчни и скалисти плажове можете да си намерите дори и цял плаж само за вас. 

Едно от най-красивите места, които сутрешното слънце огрява, са скалите наречени Захарната бучка край западното крайбрежие на Сардиния.