Стотици посетители събра официалното откриване на новопостроения комплекс "Долината на тракийските царе" край Казанлък. Той е първият по рода си в страната и цели да представи и развие културно-историческото наследство на региона. В галерия kazanlаk.com представя атмосферата на събитието и най-интересните моменти от откриването.

Снимка: kazanlak.com

Официални гости на откриването бяха областният управител на Стара Загора Ива Радева, Негово високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада Маргарит Михайлов, изпълнителният директор на Фонда за органите на местно самоуправление в България Надя Данкинова, ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф. д-р Добри Ярков, народните представители Красимир Вълчев и Илиана Жекова, представители на държавни и местни институции, на местната администрация и Общински съвет, кметове на населени места в общината и на съседни общини, почетни граждани на Казанлък.

Снимка: БТА

Кметът Галина Стоянова напомни, че освен комплекса, по проекта на Община Казанлък "Светът на траките" са изпълнени още два важни обекта - велоалея, която свързва всички тракийски гробници в региона и консервация, реставрация и социализация на гробнично-култовия комплекс Оструша.

Снимка: .kazanlak.com

"В този комплекс не говорим за културен обект, тук говорим за обект на туристически атракции. Защото това е плод на дългогодишни усилия да променим факта, че туристите минават през Долината за един ден и не отсядат в Казанлък. Това беше задачата, която трябваше да постигнем и мисля, че тя днес е реализирана. Този атракцион е място, в което туристът трябва да остане, а не да премине, защото дава възможност за уникално пътешествие във времето на траките", каза Стоянова. Тя посочи, че много рядко се гордеем с богатствата, сред които живеем.

Снимка: .kazanlak.com

"Искам да ви помоля, нека уникалното наследство, което ни остави д-р Китов и което съхранихме по всички правила на консервация, реставрация и социализация, наистина да се оценят поне от живущите тук, защото съм сигурна, че този комплекс ще бъде сборното място за целия свят, за да се разгледа уникалната тракийска култура и да се преживеят атракции. Защото хората искат да преживяват културното наследство", подчерта тя. Галина Стоянова благодари на всички, които в продължение на година са работили с Община Казанлък в посока на развитие и популяризиране на безкрайните богатства на Долината на тракийските владетели.

На събитието присъства и археологът проф. Николай Овчаров, който представи макета на древния град Севтополис в центъра на комплекса. Според него комплексът дава възможност тракийските гробници в региона да бъдат разгледани не само като историческа даденост, но и да оживеят.

Снимка: .kazanlak.com

"Най-важното е, че всичко е отделено от оригиналите. В Долината човек може да види абсолютно автентичното, а тук да види възстановките като започне от Севтополис и стигне до обичаите на траките, които са уникално направени. Това е направено по съвременни методи по начина, по който ние историците го възпроизвеждаме. В историята и археологията нещата често имат хипотетичен характер, но смея да твърдя, че тук сме достигнали до максималното, което знае историческата наука на този етап", каза проф. Овчаров.

Снимка: kazanlak.com

По думите му макетът е направен благодарение на усилията на цял колектив археолози, премислен е всеки сантиметър от него. "Това е столицата на Севт III, един блестящ елинистически град с укрепения дворец на тракийските царе от това време, а всичко е направено точно така, както е изглеждал градът според вижданията на археолози и историци". Проф. Овчаров коментира, че след като вече всички тракийски гробници в региона са социализирани, туристическият ансамбъл "Долината на тракийските царе" е завършек на цялостната картина.

Снимка: kazanlak.com

Поздрав към всички присъстващи по време на откриването отправиха още Надя Данкинова и Красимир Вълчев. Гостите имаха възможност да посетят тронната зала на Севт III и да видят восъчните фигури на тракийския цар и царица, на виночерпеца и воина, създадени по подобие на стенописите от казанлъшката Тракийска гробница от тревненския дърводелец Уста Дарин Божков.

Снимка: kazanlak.com

В мултифункционалната зала "Арена" посетителите имаха възможност да се запознаят с различни аспекти от тракийската култура чрез триизмерна виртуална реалност и да се насладят на тракийското изкуство с иновативни игри. Събитието завърши с посещение на гробнично култовия комплекс Оструша.

Снимка: kazanlak.com

Археологическият комплекс "Долината на тракийските царе" е продължение на дългогодишните усилия на администрацията за създаване на завършен туристически продукт на базата на тракийските гробници в Долината, част от сериен обект "Царският некропол на тракийския град Севтополис".

Снимка: kazanlak.com

Проектът има за цел да осигури всички липсващи предпоставки за превръщането на серийния обект от гробници в атрактивна и конкурентноспособна туристическа дестинация. В комплекса има още работилници, къщи за гости в тракийски стил и ресторант, както и далекогледи, с които може да бъде видяна цялата Долина. Предлагат се възможности за наемане на колички за голф и велосипеди и за заснемане на Долината с дрон и обиколка с балон с горещ въздух.

Снимка: kazanlak.com