Погледнат от възвишенията на планината Риф, мароканският град Шефшауен изглежда бледосин, но тръгнете ли из лабиринтите на уличките му, синьото става наситено и доминиращо, а по сенките - понякога и дълбоко като море.

На всяка крачка ви се иска да спирате за снимки сред дувари и стари порти, край пъстрите сергии на търговците и до местните лежерни котки, които се изтягат и ви игнорират, както само котка може да го направи.

Най-фотогеничната част на града е старата медина, а другите части на Шефшауен не са толкова отчетливо едноцветни - макар на снимки да изглежда като малко градче, в него живеят над 40 000 души.

Снимка: Unsplash

Снимка: Unsplash

Има много теории за това защо Шефшауен е син.

Според една цветът гони комарите, според друга е цветът на извисеността и напомня на хората да водят праведен живот. Трети смятат, че това е знак на почит към извора, който прави възможно съществуването на Шефшауен.

Снимка: Unsplash

Снимка: Unsplash

Снимка: Unsplash

Няма едно общоприето мнение и истината вероятно е нещо средно измежду всички теории.

Някога само еврейският квартал е бил син, а останалата част на града - предимно бяла. От около 20 години обаче медината на града е цялата в синьо, а цветовете се поддържат ярки, като се пребоядисва няколко пъти годишно.

Снимка: Unsplash

Снимка: Unsplash

Снимка: Unsplash

Шапки, дрехи, черги, лампи, картини - зад всеки завой на тесните улички излизате на някоя сергия с яркочервени, жълти и зелени сувенири и подаръци, които се открояват на фона на сградите, които пък са във всички нюанси на синьото.

Снимка: Unsplash

Снимка: Unsplash

Снимка: Unsplash

Градът може да се разгледа за няколко часа, но ако останете за една нощ, ще можете да се насладите на улиците във всички нюанси и отсенки - от изгрев до здрач.