Язденето на камили и коне при пирамидите в Гиза и други исторически места в Египет е атракция за туристите от десетилетия, но съвсем скоро ще остане в миналото.

Промяната, която вече е обявена от египетското министерство на туризма и предстои да бъде официално въведена, е резултат от усилията на активистите на организацията за етично отношение към животните PETA, които от повече от година водят кампания за прекратяване на тази практика.

Причината е нехуманното отношение към животните, които са принудени да возят туристи и да теглят каруци, без да имат достъп до вода, храна и сянка, в изпепеляващата жега при топ археологическите обекти, посещавани от туристи в Египет.

Освен това организацията е заснела със скрита камера редица случаи на лошо отношение към животните от техните стопани - бой и налагане с камшик до кръв. Организирала е и повече от половин милион души, които са изпратили писма в защита на животните до Министерството на туризма.

"Това съобщение е огромна победа за всички камили и коне, които са принудени да носят посетители на гърбовете си или да теглят каруци на най-известните туристически места в Египет. Лошото отношение към животните няма място на великолепните туристически дестинации в Египет", казват в съобщение от организацията.

На мястото на разходките с животни за туристите в бъдеще ще се предлага транспорт с електромобили и електрически автобуси.

Забраната за яздене на камили и коне ще бъде наложена само за района на пирамидите в Гиза и другите археологически обекти в Египет, но от организацията се надяват тази стъпка да бъде последвана и от по-сериозни мерки.