Когато чуем Лапландия, обикновено се сещаме за Дядо Коледа, покрити със сняг приказни къщички, подаръци, елени... Но какво става със северните земи през лятото?

Лапландия е толкова на север, че за около два месеца през лятото слънцето изобщо не залязва по време на полярния ден. 24 часа на ден светът е окъпан в слънчева светлина.

Самата Лапландия е обширна част в Северна Европа, населявана от народа саами и разпределена на територията на няколко държави - Финландия, Норвегия, Швеция и Русия.

В следващите снимки ще ви потопим в атмосферата на шведската част на Лапландия през сезона на незалязващото слънце. Тук лятото е от края на май до средата на юли. Колкото по на север отивате, толкова по-дълго трае полярният ден.

Разгледайте галерия със снимки >>>

Как да подготвите тялото си за полярния ден

Дори и самите шведи трудно спят в светлите летни нощи, затова повечето имат затъмняващи завеси.

Слънцето посред нощ може да ви създаде проблеми през първите няколко дни, докато организмът ви се настрои към необичайната среда. Ако пътувате до Лапландия през лятото, добра идея е да си носите маска за сън. Дори и да не можете да заспите, възползвайте се от уникалната възможност да сте на това място по това време на годината. Ще се наспите, когато се приберете у дома.

Какво можете да правите по време на лапландския полярен ден

Глемпинг в стил саами

Снимка: Lennart Pittja/Sápmi Nature/imagebank.sweden.se

Къмпингите и глемпингите (луксозни къмпинги) са популярен начин да бъдете сред природата в летните вечери в Швеция. В Лапландия много от тези места са направени така, че да ви срещнат отблизо с културата на саами.

Огънят топли в хладните, но светли лапландски летни нощи

Снимка: Ted Logart/imagebank.sweden.se

Лятото е подходящо за къмпингуване в Лапандия

Снимка: Tomas Utsi/imagebank.sweden.se

Но дори и когато се прави по старомодния начин, къмпингуването в Лапландия е приятно през лятото. Не си представяйте, че ще спите по къси панталони в палатката, все пак се намирате в Полярния кръг.

SUP борд

Снимка: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se

Светлите нощи означават, че имате безкрайно много време за всякакви активности сред природата. SUP (stand up paddle) бордът е идеален за спокойните води на лапландските езера и реки.

Снимка: Lauri Rotko/Folio/imagebank.sweden.se

В Швеция, също както и в Норвегия, всеки човек има право на достъп до всяко място на открито, за да бъде близо до природата. На шведски то се нарича ""allemansrätten". Това право, разбира се, върви ръка за ръка с редица задължения.

Народът саами отглежда и пасе елени

Снимка: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se

Вместо да теглят шейни, лятно време елените се наслаждават на свежата зеленина в Лапландия. Еленовъдството е специалност на народа саами.

В края на лятото слънцето залязва за кратко

Снимка: Per Lundström/imagebank.sweden.se

Чак в края на лятото слънцето започва да залязва. Гледка при река Ронео.

За риба в Лапландия

Снимка: Stefan Ågren/imagebank.sweden.se

Риболовът също е популярно хоби сред шведите. 

Къща на дърво с гледка

Снимка: Bea Holmberg/imagebank.sweden.se

Друго предпочитано място за отдих, което е близо до природата, са къщите за гости, разположени на дървета. От тях се разкриват необятни панорами, а разположението им в гори засилва усещането за хармония.