Кипър посрещна днес първите си туристи след затварянето на границите си за почти три месеца заради новия коронавирус, предаде АФП.

Вижте снимки >>

С 10 полета от България, Гърция и Израел бе подновена нормалната дейност на летището в Ларнака, което бе затворено за пътнически полети на 21 март.

На летището в Ларнака пътниците, пристигащи с полет от Тел-Авив, носеха маски и бяха подложени на проверка с теромокамера.

На летището са поставени дезинфектанти и означения на пода показват на пътниците къде да застават.

От днес летищата в Кипър са отворени за полети от 19 страни. В Република Кипър досега са регистрирани по-малко от 1000 случая на коронавирус, като 17 души са починали от вируса.

За да влязат в Кипър, пристигащите ще трябва да представят отрицателен тест за Ковид-19, направен до 72 часа преди пътуването.

България е сред 13-те държави, чиито граждани в първия етап – от 9 до 19 юни, трябва да представят здравен сертификат с отрицателен резултат за коронавирус, като тестът да е извършен 72 часа преди полета. Във втория етап, от 20 юни, това условие отпада.

Важно ново изискване за предпазване на Кипър от коронавируса е всички влизащи в него да имат „полетна карта” още преди качването си в самолета, съобщи Министерството на транспорта в понеделник късно вечерта, само часове преди летищата да се отворят отново.

За целта пътуващите трябва да се регистрират и да представят предварително цялата необходима информация (здравния сертификат и други документи в специално създадената електронна платформа CyprusFlightPass). Тя е активна от днес и достъпна чрез всяко мобилно устройство. Чрез нея те ще получат и одобрение от републиката за полета си.

Всички пътници, пристигали от Израел с първия полет, изпълниха процедурите, те имаха сертификати и всички попълниха въпросника, увери кипърският министър на транспорта Янис Карусос, който бе в Ларнака, за да посрещне тези пътниците.

От 20 юни само пътниците, пристигащи от някои от 19-те страни, смятани като по-рискови в епидемиологичен план, ще трябва да изпълняват тези процедури.

Нито Великобритания, нито Русия, чиито граждани представляват повече от половината от туристите в Кипър, са сред страните, разглеждани от кипърското правителство като "сигурни" и имащи право да посещават Кипър. Правителството обеща да актуализира редовно списъка на разрешените страни, който е изготвен на основата на епидемиологичните данни.