Християнският свят се готви да посрещне Коледа, но не само той.

Облеченият в червено старец, който носи подаръци, коледните лампички, подаръците и празничното настроение обхващат и такива държави, които са с предимно будистко, ислямско или хиндуистко население.

В края на декември почти цяла Азия е обхваната от коледен дух, въпреки високите температури по това време. Това не спира хората да се радват на изкуствен сняг или да носят червени шапки с помпони, както и да купуват подаръци за близките си хора.

Вижте как изглежда Коледа в Азия - от Сингапур и Малайзия до Япония и Китай.

Вижте снимки в галерия >>>

Малайзия

Само 10% от населението на Малайзия е християнско, затова в азиатската страна на Коледа се гледа като на забавен празник с партита, подаръци и развлечения в моловете. Някои молове организират забавления като ледени пързалки и изкуствен сняг насред декемврийската жега. Единствено в провинция Саба Коледа е официален почивен ден. 

В полунощ на Коледа има впечатляващи фойерверки. Много хора дават не само подаръци, но и пари в червени пликове. Парите от Коледа обикновено се изхарчват по време на следколедните разпродажби. 

Деца в коледни костюми се готвят за коледно шоу на лед в Малайзия

Снимка: Getty Images

Момче с маска се подготвя да излезе на коледнито ледено шоу в Малайзия.

Снимка: Getty Images

Индия

В Индия процентът на християните също е много малък (малко над 2%), но на фона на многобройното население на страната това все пак са над 25 милиона души. Големи християнски общности има в Мумбай и Ню Делхи. Католическите семейства ходят на тържествена литургия в полунощ на Коледа, след което си устройват голямо пиршество и си раздават подаръци. 

За празниците в Индия се украсяват бананови или мангови дървета. 

Продавач на свещи пред катедрала в Ню Делхи очаква клиентите си

Снимка: Getty Images

Момче в Ню Делхи с коледна шапка

Снимка: Getty Images

Китай

В Китай християните са под 1% от населението и Коледа е позната предимно в големите градове и предимно от комерсиалната си страна. На площадите на големите градове може да се появят украса и елхи, моловете организират срещи с Дядо Коледа. Младите хора харесват Коледа заради тематичните партита, които се организират, а двойките си разменят подаръци, подобно на Свети Валентин. 

Любопитно е, че много хора подаряват за Коледа опаковани в цветна хартия ябълки. Причината е, че на китайски думата за Коледа звучи подобно на думата за ябълка.  

Момичета се готвят за коледно събитие в китайски мол.

Снимка: Getty Images

Япония

В Япония през американската култура са възприети традициите за пращане на коледни картички и размяна на подаръци. Двойките възприемат Коледа като романтичен ден, в който да си разменят подаръци и да се разхождат сред коледните светлини. Интересно е, че пърженото пиле е популярно ястие за Бъдни вечер и Коледа и ресторантите за бързо хранене се пръскат по шевовете. 

Организират се и благотворителни събития като Голямото коледно бягане (Great Santa Run), в които хората участват, за да подкрепят различни каузи.

Японци участват в благотворително коледно бягане (преди пандемията).

Снимка: Getty Images

Тайланд

Над 90% от населението на Тайланд е будистко, но въпреки всичко на празнуването на Коледа не се гледа с лошо око, тъй като будистката философия е много отворена към другите религии. Няма да видите много коледна украса или размяна на подаръци, но големите молове и в туристическите зони може да се забележите украса. 

Любопитна е традицията в град Аютая, където дресьори на слонове се обличат в костюми на Дядо Коледа и раздават подаръци на децата.

Облечен като Дядо Коледа слон раздава подаръци на децата в Аютая, Тайланд.

Снимка: Getty Images

Сингапур

В Сингапур християните са около 19%, но Коледа се празнува от почти всички. На прочутата търговска улица "Орчард Роуд" има впечатляващи коледни светлини, има и специален увеселителен парк, наречен "Зимна страна на чудесата", който е изключително популярно място сред местните по Коледа. В Сингапур коледните елхи се украсяват с панделки, бонбони и плючени мечета. 

Посетители се забавляват на коледен фестивал в зелената зона Градините край залива в Сингапур.

Снимка: Getty Images

Посетители се обличат със зимни дрехи и се снимат сред изкуствен сняг в специална къщичка на "Орчард Роуд" в Сингапур.

Снимка: Getty Images