Казват, че Странджа е една от най-мистичните планини в България. В селата ѝ се пазят традиции на столетия (като например нестинарските танци, които в оригиналния си вид се провеждат само в село Българи).

На територията на планината има много останки от светилища на траките, както и места, смятани за целебни от хората до ден днешен (като пещерата на Света Марина).

Дори и да не сте чували кой знае какво за Странджа, дойдете ли тук, няма да ви се тръгва. В няколко от селата в планината има къщи за гости, така че можете да останете да нощувате тук, сред магията на планината, вместо да пътувате чак до морето, както правят много от туристите.

Разгледайте снимки от село Бръшлян >>>

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

От всички села в Странджа има едно, което е запазило най-много от атмосферата на миналия си живот - Бръшлян. Някои от къщите в селото са на над 300 години, а самият Бръшлян е обявен за архитектурен резерват още в началото на 80-те години на миналия век. Това е и причината толкова много стари къщи да бъдат запазени в автентичния си вид.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Смята се, че най-старата къща в селото е от 17-и век. Една от сградите е запазена в автентичен вид отвътре и отвън и е отворена за посещение като етнографска къща музей.

В нея ще видите особеностите на странджанската възрожденска къща. На първия етаж са държали животните, които с топлината, която излъчват, през зимата са топлели пода на втория жилищен етаж, разположен над обора. В къщата ще видите и едновремешна тоалетна - може би един от първите модели, които са били в самата къща (в случая тази е разположена в края на "терасата").

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Не пропускайте да влезете и в килийното училище, което се намира точно до църквата в центъра на Бръшлян - там ще чуете и интересен разказ за историята на селото. Самата църква също е от 17-и век, но за съжаление рядко е отворена за посещение.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Старото име на Бръшлян е Сърмашик и с това име селото се споменава в химна на Странджа "Ясен месец веч изгрява". Жителите на Бръшлян участват активно в подготовката и провеждането на Илинденско-Преображенското въстание, заради което при потушаване на въстанието на местните се налага да избягат, за да се спасят от гнева на турците. Бръшлян става част от България едва през 1913 г.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Бръшлян се намира на 14 км от Малко Търново. Особено красиво е в ранна пролет, когато е потънало в зеленина, а пътеките и поляните около селото са перфектни за пикник.