Гърция има толкова много море и брегова ивица, че всеки може да си намери място, което да отговаря точно на изискванията му.

Но ако говорим за наистина уникални летни преживявания, няма нищо по-невероятно от естествените басейни.

В Гърция можете да намерите такива естествени басейни както в континенталната част, така и по островите, както на реки, така и край плажове и дори в пещери с мистично естествено осветление!

Вижте снимки и видео от най-красивите природни басейни, в които можете да плувате в Гърция това лято!

 

Гьола, Тасос

Няма как да не започнем с най-прочутия естествен басейн в цяла Гърция - Гьола на остров Тасос. Лагуната се намира в скалите край село Астрис и е сред задължителните спирки за скокове във вода и снимки на острова. Тъй като естественият басейн е отделен от морето, водата в него е по-топла и приятна за плуване. Недостатък е, че мястото е доста популярно и може да е доста пренаселено. Освен това скалите наоколо се напичат много силно от слънцето. 

Каменните басейни Овирес край Папинго

Каменните басейни Овирес край Папиго

Снимка: iStock by Getty Images

 

Папинго се намира в западната част на континентална Гърция, недалеч от границата с Албания. Край градчето се намират едни от най-красивите естествени скални басейни, които някога ще видите. Водата от поточето Рогово е оформила в меката скала естествени басейнчета, които са изкуствено преградени от хората, за да може лятно време да ползват за къпане от местни и туристи.

Глоса на Пелопонес

Тюркоазени води и златист пясък, заобиколени от гора и скали, образуващи естествен басейн на самия морски бряг - това е плаж Глоса на полуостров Пелопонес. Всъщност две съседни скали на брега са толкова близо, че водата се процежда между тях и оформя спокойния плаж. Размерът му е много малък и мястото е комфортно с не повече от 20-30 плажуващи.

Наблизо се намира един от най-известните плажове на Пелопонес - Войдокиля.

Синята пещера на остров Кастелоризо

Синята пещера на остров Кастелоризо

Снимка: iStock by Getty Images

Синята пещера е една от най-красивите забележителности на остров Кастелоризо. До нея се стига с лодка, като често лодкарите молят туристите да легнат, за да може лодката да мине през ниския вход на пещерата. Заради процеждащата се през входа светлина пещерата е осветена в нереално синьо и това я прави наистина уникално място за плуване.

Остров Кастелоризо е част от Додеканезите, към които се причисляват също Родос, Кос, Патмос и други.

Естествените басейни на Самотраки

Естествените басейни на остров Самотраки

Снимка: iStock by Getty Images

Остров Самотраки е известен с многобройните си планински потоци, чиито води се стичат към морето и на много места образуват популярните "ватрес" - естествени басейни с наситенозелена вода, които обикновено се намират в основата на водопади.