Колко пъти децата са ви задавали въпроси за космоса и дъното на океана или са искали обяснение как работи това и онова? Вместо да ровите в интернет, можете да ги заведете в новия детски научен музей на Бургас - "ПланетУм".

Той е място за малки и големи откриватели, жадни за знание. По забавен начин и в експериментална среда деца и родители могат да откриват отговори на сложни въпроси и любопитни факти от областта на точните науки, технологиите, подводната археология и астрономията, съобщиха от Община Бургас.

Снимка: Община Бургас

Какво ще видите в "ПланетУм"

"ПланетУм" съдържа три тематични зони и 20 образователни инсталации. Голямото човешко пътешествие във времето е представено в трите експозиции: "Иновации", "Енергия" и "Откривателство", в които инженерните и природни науки стават по-привлекателни и са преведени на език, който децата разбират.

Вижте снимки >>> 

20-те образователни инсталации имат за цел да разкрият на посетителите необятния свят на точните науки, като всяка от тях покрива различна научна тема и ще провокира и малки, и големи да изпитат своите знания и умения.

В Научния център "ПланетУм" най-малките откриватели могат да се превърнат в капитани на подводница в зона за активна игра, която пресъздава морско дъно с много риби и корали. Могат да чуят гласовете на птиците чрез една от инсталациите, или собственоръчно да създадат водовъртеж като прочутия Маелстрьом.

"Новият научен център е място, където да учиш, докато се забавляваш. Убеден съм, че дори и възрастните ще си припомнят там старите знания, като ги обогатят с нови", заяви кметът на Бургас Димитър Николов при откриването на музея.

В центъра има специална STEM зона (Science - Technology - Engineering - Mathematics), в която могат да се правят изнесени уроци по физика и химия и да се правят различни експерименти.

Снимка: Община Бургас

Работно време и локация

Научен център "ПланетУм" работи от 10 часа до 18:30 часа. Почивните дни в зимния период са понеделник и вторник.

Центърът се помещава в сградата на Морска гара - Бургас.

Снимка: Община Бургас

Снимка: Община Бургас

Снимка: Община Бургас

Снимка: Община Бургас

Снимка: Община Бургас