Какъвто и въпрос свързан с деца да се коментира, отговорът винаги е "зависи".

При почивката с деца това също важи.

Възрастта, темпераментът и интересите на точно вашите деца имат най-голямо значение, но ето някои общи насоки от няколко години (все по-успешни) семейни почивки без мрънкане.

Общата формула:

Музей с животни + време за тичане + ядене в точния момент + скука в здравословни дози = спокойна почивка с деца.

1. Включете само един музей: природонаучен обикновено е хит

Снимка: iStock by Getty Images

Дългото обикаляне по забележителности е непосилно за повечето деца. И понеже те едва ли ще се сетят да ви кажат, че им е "непосилно", по-вероятно е просто да започнат да недоволстват, да се влачат и да издават нечленоразделни звуци с надеждата всичко да свърши по-скоро. 

За повечето деца един музей стига. Всички деца обичат да гледат животни. Дори и бебетата знаят какво е мечка, лисица и риба. Затова ако има природонаучен музей близо до мястото, където ще почивате, заложете на сигурното. Същото важи за аквариуми, терариуми и всякакви подобни атракции с животни.

2. Много време за тичане

Време за тичане - да, но не за вас по забележителностите, а за децата навън. Оставете гъстите графици за почивките без деца и планирайте повече време на детски площадки, плажове, гори и други открити места, където наследниците ви да изразходват енергията си. Като се има предвид, че на почивка децата обикновено се превъзбуждат и трудно заспиват вечер, ще сте щастливи да имате едно добре изморено дете в 10 вечерта.

3. Ядене в точния момент

Снимка: iStock by Getty Images

Всеки родител разпознава сигналите, когато детето му започва застрашително бързо да огладнява. Всяко размотаване, търсене на точно средиземноморски ресторант или ходене 20 минути до набелязаното капанче за обяд само влошават ситуацията, при това с тройно по-бързи темпове от обичайното. По-добре да сте измислили къде ще се яде и вече да сте на 2 минути оттам.

Не е чудно, че толкова семейства с деца избират почивка в all inclusive хотели - там възможните препъникамъни на ваканционната нирвана са с един по-малко.

4. Скуката е ключът

Много често когато децата започнат да мрънкат, че им е скучно, се опитваме да им измислим нещо само и само да си осигурим малко спокойствие. В дългосрочен план обаче това само ще ги накара винаги да идва за идеи при вас, вместо да се научат да търсят в собственото си въображение.

В този смисъл игнорирането на точно тези оплаквания е най-доброто нещо, което можете да направите. Като видят, че няма да получат забавление от вас, в крайна сметка ще активират прочутото детско въображение.