Къмпингът е хубаво нещо, но къмпингът с деца е съвсем друго нещо.

Особено с малки деца. Бебетата и по-големите деца са що-годе разбрани и лесни, но какво ще кажете за едно 2-годишно къмпингарче, особено ако за пръв път вижда палатка и огън, а?

Няма да ви казваме да вземете памперси и бебешки пюрета, защото знаем, че далеч по-вероятно е да забравите собствените си гащи.

Вместо това ви черпим с няколко тествани в реални ваканционни условия съвета (които, както обикновено, важат, но не за всички деца, защото всяко дете е различно и така нататък, и така нататък).

1. Започнете с нещо по-лежерно

Вие може да сте почитатели на ваканционни дисциплини като храстинг и див плажинг, но поне първия път тествайте лакмуса на малкия приключенец с нещо по-обрано - поне организиран къмпинг или дори къмпинг в задния двор, ако разполагате с такава екстра. Да, то е ваше дете, но може да носи гена на прадядо си, който не понася нищо по-ниско от четири звезди и по-добре това да го разберете на някое по-цивилизовано място от Кара дере.

Снимка: iStock by Getty Images

2. По-весело е, ако има и други семейства с деца

Децата са по-ангажирани, занимават се повече и мрънкат по-малко, ако има и други деца, с които да си играят по време на почивката със семейството. Това ще даде и глътка въздух и на вас, за да може почивката наистина да включва някакво почиване все пак...

3. Не забравяйте забавните неща

Вдишайте дълбоко и дайте на децата да си играят с всички интересни неща от къмпинга. Ако не искате да си давате скъпия челник, купете им един евтин да се радват и им покажете как да си правят театър на сенките. Приемете, че известно време ще има влизане и излизане от палатката и че ще се налага да вадите наследниците си от съседните (винаги по-интересни!) палатки.

4. Създайте къмпинг правила

Не е хуманно да карате децата да си лягат в 20 часа на къмпинг, когато огънят тъкмо е запален и веселото тъкмо започва. Правилата на къмпинг могат да са по-малко и не толкова строги, но е добре да ги има, за да може всяко жабче да си знае гьола.

5. Канализирайте енергията

Възможно е все пак в някакъв момент скуката да налегне децата, особено ако сте на къмпинг за повече дни. От една страна, скуката е едно от най-добрите неща, които можете да предоставите на децата си, за да стимулирате въображението им и да ги извадите от порочния кръг на консуматорството, в който често влизат. От друга страна, когато скуката започне да ражда вредни, дразнещи и/или опасни занимания, е време да се намесите. Научете децата си да се ориентират по слънцето, да хвърлят камъчета жабки във водата, да определят къде е север по мъха по дърветата, да разпознават растенията, да си правят играчки от миди, шишарки и камъчета.