5 грешки, които правите, когато поръчвате бира в Германия

В Германия се произвеждат една трета от всички 15 000 бири, които светът познава

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В Германия на много места са ми отбелязвали с "x" на картончето за всяка бира, но никога не са ми носили, без да поръчам следващата.

zumvool..

:-)

Моля авторът да обясни какво значи "еднолитрова халба"? Благодаря!

Означава халба с вместимост един литър. Едно време в Русе в парка имаше едно място, където можеше да не мориш сервитьорката с половинки. Може би и другаде е имало...

Колю искаше да каже, че халбата си е половин литър (това и значи), а еднолитровата чаша се нарича е мас.

Най-много време съм прекарал в Nordrhein-Westfalen (Северен Рейн-Вестфалия), там са и Дортмунд, и Дюселдорф, и Кьолн, над 5 години съм изкарал там. Единствено за Кьолш съм забелязал да се сервира в 200ml чаша и действително в много заведения се засягат, ако поръчаш друга бира. Иначе по правило голямата бира е 500ml или 400ml (ако е тъмна/по-силна), малката е 330ml или ... не знам, не консумирам малки :) За това с яденето - още на влизане в бирариите ви питат дали сте само за пиене или ще има и ядене, не е проблем само да си пиете и доста германци го правят, при това изпиват сериозни количества. Сходни са ми наблюденията и за Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz, Hessen, където съм прекарал по 5-6 месеца. Нещо мога да добавя - ако искате да пиете наливна бира, трябва да си поръчате наливна бира (Bier vom Fass). Иначе ще ви донесат бутилирана, налята в чаша ... винаги сервират в чаша, никога не носят бутилки, не ги отварят пред вас, не ги наливат пред вас. Всичко се налива зад бара.

но зависи колко бързо пиеш бирата . Еднолитровата ще се стопли докато я изпиеш. Някои си поръчват 330 мл няколко пъти. Колкото им се пие , а сервитьорките не ги мисли , тяхното не се губи : )

Напълно споделям твоето мнение, защото и моите наблюдения са точни същите след като живях една година в Heidelberg в Baden Württemberg. Отделно съм пътувал за и през Германия безбройни други пъти. Като цяло тия глупости, написани в статията не са верни. Това с подложката върху халбата го има, но по мои наблюдения само в някои райони, не е в цяла Германия. Ein großes Bier vom Faß може да означава различно количество в зависимост от мястото. В 90% от случаите е точно както го описа - половин литър, но ако отидеш на Wiesn (Oktoberfest) примерно или на някой друг бирен фестивал (оооо а там колко такива имат), то директно ти сипват един литър, който се нарича Stein. Иначе малки и аз не поръчвам. Пиячите малки не пият. Та по този случай Prost! (Наздраве) :)

Статията ме подсети как веднъж в центъра на Стара Загора (на всички маси - бири-загорки) си поръчах на висок глас Каменица. Имаше бая възмутени погледи.

Освен Шуменското в малката бутилка, почти всичката останала бира произвеждана в българия е котешка пикня. А в случая с Каменица - котешка пикня с добавен спирт.

Единствената българска бира която вони на спирт е загорка...

че са ти сложили минусите - иначе на бомбичката може да вземе да се появи с по-висока цена, а това не е желателно :) Миналото лято Трите хмела бяха изненадващо добра и свежа оферта. Загорка специално също е сравнително добре. Останалите родни са ми еднакви.

Нищо от това, коеот прочетох не ме притеснява ;)

в Чехия

Бирите са му били в повече :-))))

Не е само в Чехия. В Германия също го има. И между другото това ми го каза сервитьорката, когато бях за пръв път в Кьолн. Поръчахме си бира и понеже видя, че сме чужденци ни обясни- ако искаме да спрем, да сложим подложката върху чашата.