Германия е страна, в която пиенето на бира е неизбежно.

Няма две мнения по въпроса, че германците имат сложна и богата бирена култура, която далеч не се изчерпва с Октоберфест Закона за чистотата на бирата от 1516 г.

Но когато отивате за пръв път в страната, имате нужда от малко подготовка.

Ето някои от най-честите грешки, които може да направите, когато поръчвате бира в Германия за пръв път.

Не сте проучили местните видове бира

Снимка: iStock by Getty Images

Чували ли сте за голямата бирена вражда между Кьолн и Дюселдорф? Всеки от градовете произвежда своята емблематична бира - кьолш в Кьолн и алтбир в Дюселдорф, и е нечувано, дори кощунствено да поръчате грешната бира в грешния град.

Това важи за почти всеки град в Германия - наливната бира в Хамбург няма да е непременно същата като тази в някой баварски град. Най-доброто, което можете да направите, е предварително да проучите кои са местните видове в града, в който отивате, и да започнете от тях. Ако просто поръчате "една бира", сервитьорът едва ли ще ви попита каква точно - просто ще ви донесе от местната бира.

Не опитвате крафт бирите

В Германия се произвеждат една трета от всички 15 000 вида бира, известни на света. Макар Законът за чистотата на бирата да не е в сила вече повече от 30 години, крафт бирата набра бавно инерция в Германия. Днес мястото с най-богата сцена за крафт пивовари е Берлин с неговите хипстърски заведения. Тук можете да попаднете на дръзки импровизации и неочаквани вкусове.

Не знаете колко малка е малката бира

Снимка: iStock by Getty Images

В Германия в пълна сила важи правилото всяка бира да си знае чашата. На много места в Германия (например в Кьолн и Дюселдорф) малката бира се сервира в чаша от 200 мл. Други разновидности като хефевайцен идват винаги във висока половинлитрова чаша. В Бавария бирата често пристига в 1-литрова халба. По закон обемът на чашите трябва да е отбелязан, така че можете да сте сигурни, че ще получите точно колкото трябва за парите си.

 

 

Не знаете как да спрете сервитьора да носи още бира

В някои части на Германия веднага щом види, че чашата ви е празна, сервитьорът веднага ще ви донесе нова, без да сте поръчвали такава. Ако случаят е такъв, със сигурност под чашата имате картонена подложка, на която сервитьорът отбелязва с чертички колко чаши сте поръчали. Когато сте готови да приключите с пиенето, всичко, което трябва да направите, е да сложите подложката върху чашата.

Не ядете заедно с пиенето

Да не ядете, докато пиете бира, е грешка, която може да направите навсякъде по света. В някои части на Германия тя ще ви струва дори повече - някои от баварските бири са с 6% алкохолно съдържание, вместо обичайното (4 или 5%), а като добавите към това факта, че идват в халби по един литър, мъгливият край на бирената дегустация ви дебне зад ъгъла. В повечето бирарии се сервира обикновена, но вкусна храна, която подхожда на пивото.