5 грешки, които правите, когато поръчвате бира в Германия

В Германия се произвеждат една трета от всички 15 000 бири, които светът познава

Обратно в новината

Коментари - 5 грешки, които правите, когато поръчвате бира в Германия | Trip.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

в Чехия

Нищо от това, коеот прочетох не ме притеснява ;)

Статията ме подсети как веднъж в центъра на Стара Загора (на всички маси - бири-загорки) си поръчах на висок глас Каменица. Имаше бая възмутени погледи.

Най-много време съм прекарал в Nordrhein-Westfalen (Северен Рейн-Вестфалия), там са и Дортмунд, и Дюселдорф, и Кьолн, над 5 години съм изкарал там. Единствено за Кьолш съм забелязал да се сервира в 200ml чаша и действително в много заведения се засягат, ако поръчаш друга бира. Иначе по правило голямата бира е 500ml или 400ml (ако е тъмна/по-силна), малката е 330ml или ... не знам, не консумирам малки :) За това с яденето - още на влизане в бирариите ви питат дали сте само за пиене или ще има и ядене, не е проблем само да си пиете и доста германци го правят, при това изпиват сериозни количества. Сходни са ми наблюденията и за Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz, Hessen, където съм прекарал по 5-6 месеца. Нещо мога да добавя - ако искате да пиете наливна бира, трябва да си поръчате наливна бира (Bier vom Fass). Иначе ще ви донесат бутилирана, налята в чаша ... винаги сервират в чаша, никога не носят бутилки, не ги отварят пред вас, не ги наливат пред вас. Всичко се налива зад бара.

Моля авторът да обясни какво значи "еднолитрова халба"? Благодаря!

zumvool..

Бирите са му били в повече :-))))

Освен Шуменското в малката бутилка, почти всичката останала бира произвеждана в българия е котешка пикня. А в случая с Каменица - котешка пикня с добавен спирт.

Не е само в Чехия. В Германия също го има. И между другото това ми го каза сервитьорката, когато бях за пръв път в Кьолн. Поръчахме си бира и понеже видя, че сме чужденци ни обясни- ако искаме да спрем, да сложим подложката върху чашата.

В Германия на много места са ми отбелязвали с "x" на картончето за всяка бира, но никога не са ми носили, без да поръчам следващата.

Означава халба с вместимост един литър. Едно време в Русе в парка имаше едно място, където можеше да не мориш сервитьорката с половинки. Може би и другаде е имало...

Единствената българска бира която вони на спирт е загорка...

Колю искаше да каже, че халбата си е половин литър (това и значи), а еднолитровата чаша се нарича е мас.

:-)

но зависи колко бързо пиеш бирата . Еднолитровата ще се стопли докато я изпиеш. Някои си поръчват 330 мл няколко пъти. Колкото им се пие , а сервитьорките не ги мисли , тяхното не се губи : )

че са ти сложили минусите - иначе на бомбичката може да вземе да се появи с по-висока цена, а това не е желателно :) Миналото лято Трите хмела бяха изненадващо добра и свежа оферта. Загорка специално също е сравнително добре. Останалите родни са ми еднакви.

Напълно споделям твоето мнение, защото и моите наблюдения са точни същите след като живях една година в Heidelberg в Baden Württemberg. Отделно съм пътувал за и през Германия безбройни други пъти. Като цяло тия глупости, написани в статията не са верни. Това с подложката върху халбата го има, но по мои наблюдения само в някои райони, не е в цяла Германия. Ein großes Bier vom Faß може да означава различно количество в зависимост от мястото. В 90% от случаите е точно както го описа - половин литър, но ако отидеш на Wiesn (Oktoberfest) примерно или на някой друг бирен фестивал (оооо а там колко такива имат), то директно ти сипват един литър, който се нарича Stein. Иначе малки и аз не поръчвам. Пиячите малки не пият. Та по този случай Prost! (Наздраве) :)