Това е най-близкият до Ница по-голям град на Ривиерата. Тук има няколко яхтени пристанища като централното от тях, край крепостните стени на Стария град, вероятно е най-голямото. Лодки за милиарди от цял свят целогодишно акостират тук. И това никак не е случайно.

Именно Антиб е мястото, където е най-класният хотел на цялата Ривиера и вероятно в света. „Кап д’Еден Рок” или носът на Райската скала, както е името на имението, събира най-големите звезди и богаташи на планетата не само по време на кинофестивала в Кан. Хора като Джордж Клуни, който се прочу с фотосите как прави гимнастика гол на... скалите наоколо още като ерген, както и Мадона идват на почивка със семействата си на това затворено за простосмъртните място.

Знаменитостите слизат и в градчето, когато не са на частния плаж, на басейните, в спато или на някоя яхта на приятели на централното или на по-близкото до хотела яхтено пристанище, на което също има друг двуетажен бутиков хотел с елегантен ресторант, при това със собствена ивица.

Между неговите мрачни стени кипи живот главно през пролетта и лятото. Тогава от цял свят прииждат туристи.

Някои от заведенията са в типичния френски ретростил, а местните хора сядат на чаша пастис или розе – типичното за Прованс вино. Други пък си купуват от типичните за града и за цялата Ривиера плетени кошници за пазар, в които гордо разнасят подаващите се от торбите ароматни багети, които ние кой знае защо наричаме „франзели, и другите си покупки.

Голямата забележителност на Антиб е къщата музей на Пикасо. Макар испанец по рождение, прогонен от Гражданската война и фашизма, великият художник на 20-и век дълги години живее във Франция, а в този град е неговата морска вила. Студена и малко мрачна, също като него. Художествената колекция, подредена в скромния музей, не е нещо особено, но дава известна представа за автора. Антиб, също като Несебър има начало, но няма край – прелива в следващите курортни места по крайбрежието – Жуан Ле Пен и Голф дьо Жуан, които пък от своя страна се свързват естествено покрай морето с фестивалния Кан. За тях обаче ще ви разкажем в друг репортаж.

Ница - най-красивото кацане >>