Почивка без часовник – това е слоганът на туризма в Алто Адидже, италианската провинция в Алпите, където се говори предимно на немски, а тази зима е голямо откритие за българските туристи. Идеята на хотелиерите в района на прочутата от стартовете за световната купа по ски Вал Гардена е гостите да могат да се наслаждават на ваканция без каквито и да било притеснения. А не да се чувстват като на пионерски лагер заради ограниченията във времето.

Схемата е проста – храната, релаксът в спацентъра и спортуването нямат работно време. Първият хотел, където се въвежда програмата, запленила цялата гилдия, е Angelo-Engel (нали регионът е двуезичен – италиански и немски).

Директорът с немско име и италианска фамилия Георг Коста обяснява, че идеята е за “невинна анархия”. Така закуската се удължила до 12 часа на обед, а вечерята – до 12 през нощта. Спацентърът пък станал още по-търсен с късната сауна, следвана от пиене на шампанско със сьомга в релакс-рума или от аюрведически масаж за лека нощ.

Братята Пишлер, собственици на Ganischgerhof Mountain Resort and Spa са формулирали цяла философия, която наричат As you like it. Според нея гостите, както им се харесва, решават кога и къде да ядат и да пият, а хотелът им осигурява това на пистата, в стаята, в ресторантите си или в бара.

Освен това могат да гледат филм в кинозалата, да слушат любима музика или да четат книга в библиотеката, с които разполага хотела, посред нощ в компанията на бутилка проеско.

Друг техен проект е Early Morning Ski. Услугата е предназначена за скиори и сноубордисти маниаци. Те биват закарвани от шатъл-бус още в 6 сутринта на пистата, за да се насладят на карането преди 8-9, когато планината се изпълва с начинаещи. Организират се и специални турове за смелчаци, които имат възможността да опознаят девствените глетчери и циркуси на Алпите и да карат там буквално по ръба на пропастта.

Тази услуга я има и при Готфрид Шгагулер, който държи Wellness Residence Schgaguler di Castelrotto. Той е много щастлив, че местните власти са осигурили възможността всичките писти на Вал Гардена с обща дължина 1200 км да бъдат достъпни само с 1 ски-пас. Хотелиерът е предоставил денонощен шатъл-бус на туристите си, като мнозина от тях са фенове на късното каране по осветени писти. Друга негова идея е шведската маса, която се зарежда многократно от 8 сутринта до 11 вечерта. Така всеки може да отиде по което време иска и колкото пъти желае и да хапне.

Готфрид не пропуска да осигурява на своя контингент и последния писък на модата в спа. Хит в момента е кело-сауната, а също ароматните душове. При него както хранителните, така и спа-продуктите са био и са предимно с местен произход. За разнообразие на предлагането, хотелиерът лансира и друга свежа идея. Понеже Доломитите, както италианците наричат Алпите, са на самата граница с Швейцария и Австрия, той прави вечерни кулинарни разходки до съседните страни. Най-интересното е, че цените на пакетите във въпросните четиризвездни хотели във Вал Гардена са съпоставими, а някъде и по-ниски от тази в българските курорти. Без да са сравними качеството на услугите и обслужването, както и разнообразието на предлагането.