Коронавирусът ни дава достатъчно време и причини да размишляваме върху живота и ако има нещо, с което можем да допринесем за доброто на света, след като той отново стане достъпен като преди, е да бъдем по-осъзнати във вземането на решенията си като туристи.

Краят на пандемията е някъде там, в бъдещето, но никой не знае къде точно. Докато чакаме да отменят локдауните и да отворят границите, можем да преосмислим начина, по който пътуваме, защото така или иначе скоро пътуването няма да се върне към старото нормално.

1. Пътувайте повече в собствената си страна

Пътувайте повече в собствената си страна и ще допринесете по много начини за това светът да е по-добро място. На първо място, това означава по-малък въглероден отпечатък. На второ, подкрепа за местните хора и техния бизнес (къщи за гости, заведения, атракции). На трето, ще опознаете в детайли страната, което може да доведе до това да обърнете гръб на недоволството и да забележите повече позитивни аспекти в нея.

2. Всеки път, когато искате да летите със самолет, помислете два пъти

С приземяването на самолетите заради пандемията стана осезаемо ясно, че небето е много по-чисто и тихо без тях. С отхлабването на мерките голяма част от зажаднелите за пътешествия хора ще се отправят отново на път по всички краища на планетата. Има дестинации, до които летенето не може да бъде избегнато, но всеки път, когато предстои да си купите самолетен билет, се запитайте: наистина ли не мога да отида по друг начин? 3. Компенсирайте вредата, която нанасяте на околната среда

Не е нужно да ставате крайни, нито да промените целия си светоглед от днес за утре. Въпреки това можете да започнете да правите малки промени, които да компенсират част от негативите от международния туризъм. Включвайте се в кампании за засаждане на дървета, носете си многократна бутилка за вода вместо да купувате бутилирана, присъединявайте се към доброволчески инициативи, не купувайте сувенири и предмети, които не сте 100% сигурни, че ще ползвате.

4. Давайте парите си на местните, където и да сте по света

Това е едно от най-добрите неща, които можете да направите за местните. Отсядайте в къщи за гости и семейни хотели вместо в големи вериги. Купувайте сувенири, които са произведени на място, а не са внесени от Китай. Избирайте ресторанти и магазинчета, които са семеен бизнес.

5. Избирайте умно дестинациите си

Съзнателно или не, вие подкрепяте политиката и практиките на държавите и градовете, които посещавате. Например, ако изберете Коста Рика, избрала за своя национална политика запазването и възстановяването на природата, пред друга карибска държава, в която това не е приоритет, вие правите своя малък принос за света.

6. Не взимайте шампоаните от хотела

Хотелите са големи замърсители и вие лично трудно можете да промените това, но има нещо, с което можете да намалите поне малко влиянието им. Никога не взимайте шишенцата с балсами и шампоани, чехлите, комплектите за шиене, обувалките и всички останали дреболийки, с които много туристи си тръгват от хотелската стая в края на престоя си. С това ще принудите хотела да зареди стаята с нови еднократни продукти, а нищо еднократно не е доборо за Земята.

7. Опитайте бавно пътуване

Светът стана толкова забързан, че напоследък всичко slow се връща на мода - бавно хранене, бавен живот като лайфстайл. Пътуването също може да е бавно и както и другите бавни неща, често се оказва по-удовлетворяващо от познатото ни прехвърчане от град на град в опит да видим възможно най-много от Италия за пет дни. Пълното, безусловно потапяне в атмосферата на даден град ще ви донесе по-наситени спомени, повече разбиране за местните, както и повече поводи да се върнете за още.

8. Пътувайте с автобуси

Според едно британско проучване, ако гледаме въглеродния отпечатък на пътник на километър, най-зелено е пътуването на дълги разстояния с автобус (преди него са ходенето пеша и карането на колело, но тези начини за придвижване не могат да ни отведат твърде далеч). Оказва се, че дизеловите влакове са по-големи замърсители по този критерий, но все пак по-добър вариант от летенето със самолет и пътуването с личен автомобил.

9. Уважавайте местните племена и децата

На много места по света местните племена и особено децата се използват от туристическата индустрия за привличане на посетители. Винаги искайте разрешение да снимате местните хора и не подкрепяйте практики, за които имате съмнения, че някой друг се възползва от интереса към местните.

10. Спрете да яздите слонове и не посещавайте съмнителни атракции с животни

В много държави има кампании за прекратяване на практиката слонове, камили и други животни да се използват за атракционно яздене от туристи (Египет вече забрани язденето на камили при пирамидите). В повечето случаи собствениците на тези животни злоупотребяват с тях, преуморяват ги и не ги хранят достатъчно добре. Също така не посещавайте атракции, които ви обещават да гушкате тигри, лъвове и други животни. Тези животни почти със сигурност са упоени, за да бъдат спокойни и да не нападат посетителите, и със сигурност мястото им е на свобода, а не в клетки.

11. Пътувайте извън сезона, особено на места с твърде много туристи

Свръхпопулярните дестинации от години се борят с пренаселването и негативите от прекалено големия брой туристи. Пандемията показа, че когато Венеция опустя, каналите се изчистиха и водата им се избистри. За да допринесете за по-равномерното разпределение на тълпите, посещавайте такива дестинации извън сезона. Това означава по-добри цени за вас и по-малко хора на място. Избирайте по-неизвестни локации, за да имат повече местни хора достъп до парите, които се вливат от туризъм.