Пътуваме, за да видим нови места, да се запознаем с нови хора и да научим за техния живот.

Ако все още не сте били на някое от изброените долу места, може да се окажете изненадани от редица действия, които там се смятат за напълно нормални, но навсякъде другаде по света са шокиращи.

Запалените пътешественици ще открият, че вече са виждали и преживявали някои от следващите гледки и случки. 

1. Във Финландия повечето хора имат сауна в апартамента си и там това е нормално, както е нормално да имаш баня.

2. В Словакия за Коледа се купува шаран, който често бива оставян в пълна с вода вана, за да дочака жив момента на сготвянето си.

3. В Норвегия и други скандинавски страни често можете да видите бебета в колички, които спят навън в студа, докато родителите им пият кафе на топло в някое заведение. Бебетата са винаги топло увити, но гледката буди удивление сред чужденците.

4. В Швеция можете да напишете в Гугъл името на който и да е гражданин и ще видите цялата информация за него - адрес, каква кола кара и колко печели.

5. В Германия е прието в спа центровете и обществените сауни всички да ходят напълно голи, без да има разделение на половете. Изненадващо за туристите е, че носенето на бански в сауната е забранено. Все пак повечето сауни имат половин ден през седмицата, запазен само за жени. В обществените басейни също може да срещнете хора, които плуват голи.

6. В Бразилия устната хигиена се взема много насериозно и не е рядкост да засечете хора, които си мият зъбите или ги почистват с конец за зъби в обществени тоалетни. Освен това често първият въпрос, с който ви посрещат, когато отидете на гости (независимо дали ще пренощувате там), е "Искаш ли да се изкъпеш?". Това не е намек за лоша хигиена, а израз на гостоприемство.

7. В Колумбия имат необичаен начин за консумиране на горещ шоколад. Често го сервират с потопено в чашата парче солено сирене.

Снимка: iStock by Getty Images

8. В САЩ всички банкноти са с еднакъв цвят и със сходни изображения. В повечето други страни различните банкноти са с различни цветове, за да се разпознават лесно.

9. В Тайван парите се подават и приемат винаги с две ръце, а не с една.

10. В много азиатски държави маски се носят много преди пандемията и гледката на местни с маска на лицето беше нещо обичайно още преди години. Местните носят маска, ако са леко настинали и за да се предпазят от праха, та дори и ако днес се чувстват грозни.

11. В Швейцария в някои малки кина филмите са преведени на три езика, като заемат половината екран. Причината е, че в страната има четири официални езика - френски, немски, италиански и романш (последният е най-рядко позлван, тъй като се говори от около 1% от населението).

12. В Армения шахът е задължителен предмет в училище за децата от 6 до 8 години.

Снимка: iStock by Getty Images

13. В Афганистан е нормално мъжете да ходят хванати за ръка като знак на приятелство - гледка, която не е типична в Западния свят.

14. В Бразилия се случва местните хора да хвърлят счупени бутилки и буркани около домовете си, за да не могат крадци да се прехвърлят през оградата или да скочат от прозореца.

15. В Япония само големите булеварди имат имена, а останалите улици имат само номера, които обозначават улицата и пресечката - например 22-9.

16. В Сингапур обитателите на жилищни блокове сушат прането си на бамбукови пръчки, стърчащи навън от прозорците им.

Снимка: iStock by Getty Images

17. Във Филипините на много от палмите по плажовете ще видите изсечени с мачете стъпала. Те служат за стълби, по които хората се качват, за да оберат кокосовите орехи.

18. В Русия хората все още имат два паспорта - един за вътрешна употреба, който е аналог на лична карта (но съдържа и много друга информация като адрес, деца и други), и един международен паспорт.